Úgy néz ki, jót tettek a pécsi sport utánpótlásának is a londoni olimpián elért magyar sikerek

2012. október 22. hétfő 20:06

Úgy néz ki, jót tettek a pécsi sport utánpótlásának is a londoni olimpián elért magyar sikerek

A londoni olimpia óriási sikereket hozott hazánknak, a pekingi mérleggel ellentétben most igazán elégedett lehetett minden rajongó. Az összesített éremtáblázat kilencedik helyén zártuk a 2012-es szereplést. Cikkünkben azt mutatjuk be, hogy a magyar szempontból dicsőséges olimpiának milyen vonzatai vannak a pécsi sport utánpótlását illetően.

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (PSN Zrt.) kommunikációs igazgatója, Szűcs Zsolt arról számolt be, hogy a tavalyi és tavalyelőtti létszámokhoz képest az általuk szervezett úszótanfolyamokra idén közel 25 százalékkal többen jelentkeztek, szám szerint 252-en. Egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelentkezők mintegy 10 százaléka válik versenyzővé tapasztalataik szerint, és további 10-15 százalék a vízilabda felé fordul. 

A pécsi úszósport növendékeinek fő bázisa a Hullámfürdő, amely a város egyetlen szabványos, 50 méter hosszú versenyuszodája. Szűcs fontosnak tartotta kiemelni, hogy szakosztályukból immár 4 olimpikon is kikerült, Biczó Bence, Bodor Richárd, Financsek Gábor, és Meilinger Csaba, akik közül az utóbbi paralimpikon úszóként Londonban döntőbe került.

Mátrai Judit, a Jakabos Zsuzsannát és Sors Tamást is felkészítő ANK Úszóklub elnöke úgy tapasztalja, hogy valóban érezhető fellendülés, ugyanakkor esetükben komoly hátrány az uszoda kapacitása. Bíztatónak gondolja, hogy ennek dacára az ifjabbak, azaz reménybeli versenyzők mellett megjelentek a fiatal felnőttek is, akik szeretnének rendszeresen sportolni, esetleg felnőttként úszni tanulni. Örömteli az is, hogy a lehetséges támogatók részéről is élénkült az érdeklődés, így esély mutatkozik arra, hogy egy sportszergyártót nyerjenek meg maguknak.

Ugyanakkor nem titkolta azt sem, hogy a klubjuk az úszásoktatás pécsi központosításával olyan szerkezeti átalakításon esett át tavaly, amely véleménye szerint hosszabb távon káros lehet.

Ezt a város vezetése felé már jelezték is, de egyelőre nem tapasztaltak előrelépést. Mátrai Judit kifejezte abbéli reményét, hogy korábbi státuszukat sikerül visszaállítani, és ezzel visszatérhetnek az eddig bevált „óvodától az olimpiáig" működési elvhez.

Dr. Tóvári Ferenc, a Pécsi Úszó Sport Egyesület elnöke, egyetemi adjunktus, úszóoktató munkatársunknak azt mondta, a londoni nyári játékok miatt ők is bővülést könyvelhettek el. Mind a kezdő úszótanfolyamokon, mind a haladó úszófoglalkozásokon közel 100 százalékos a kapacitás kihasználtsága.

A képet a szeptemberben bevezetett, mindennapos testnevelési rendszer némiképp árnyalja, ugyanis a jelentkezők egy része emiatt érkezik, mivel az egyesület igazolást ad az uszodai sportról, amellyel kiváltható valamely más, kötelező iskolai sporttevékenység. Dr. Tóvári Ferenc szerint ez a haladó foglalkozásokra igaz inkább, míg az úszni nem tudóknál jobban tetten érhető az olimpiának köszönhető lelkesedés.

London első magyar aranyérme a vívósportban született, ezért kíváncsiak voltunk az eredmény pécsi vetületére. Csobó Dominik, a PTE-PEAC Vívószakosztály edzője úgy nyilatkozott, hogy "szerencsére minden olimpiát követően megélénkül a vívóélet" náluk, de az igazán eredményes események után különösen erős az érdeklődés. A vívóedző elmondta, toborzás nélkül is 20 lelkes gyerek kereste fel a vívótermet, és 4-5 korábbi vívó ismét úgy döntött, hogy fegyvert vesz a kezébe. Ezen kívül immár az egyetemi sportban is sikerül részt venniük, ugyanis ettől a félévtől kezdve egyetemi testnevelésként elfogadott a vívás, amelyre 30 fő jelentkezett.

Kajak-kenu eredményeink mindig is figyelemreméltóak voltak, erre az idei esztendő egy újabb bizonyság. Idősebb Csaba Andrást, a Pécsi Kajak-Kenu Club elnökét kérdeztük legújabb tapasztalataikról, aki elmondta, hogy a szeptemberben megrendezett sportágválasztón óriási érdeklődés övezte a kiállított evezőgépüket, és általában véve lendületes a jelentkezés. Fontos még tudni, hogy a klubhoz kerülő fiatalok 80 százalékos arányban maradnak a sportágnál. Ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy a sportág dinamikus technikai fejlődése, és az egyre költségesebb felszerelés ellenére nem kell aggódni, hogy nem jut mindenkinek hajó, vagy evező, mert hajócserékkel ez megoldható.

A PVSK Atlétika Szakosztály részéről Freier Balázs szakosztályvezető nem volt ennyire bizakodó, hiszen az idei sportágválasztótól ők is reméltek jelentkezőket, de számukra nem hozott megfelelő eredményt.

Úgy véli, hogy az atlétika ugyan népszerű napjainkban is, de megfelelő támogatottság hiányában nem tud nagyobb teret nyerni. A szakosztályvezető szerint a Pars Krisztián első helyezése miatti lelkesedés inkább a versenyző közvetlen környezetében érzékelhető, ahol személyes kapcsolatot tud teremteni a gyerekekkel.

Ablonczy Orsolya, a Pécs Városi Lövészklub ügyvezető elnöke azt mondta, ők szerencsés helyzetben vannak, mert országos bajnokságokra mindig ki tudnak állítani egy csapatot, annak ellenére, hogy ez nagy múltú kluboknak sem mindig sikerül. Tény, hogy a magyar lövészsport mélyponton van, és kevés az utánpótlás korú versenyző, de úgy gondolja, hogy a londoni pontszerző teljesítmények hozzásegíthetnek a kilábaláshoz. A tavalyi sportágválasztó számukra nagy segítség volt, az idei esemény kapcsán azonban a rossz idő miatt már nem tudnak annyi jelentkezéssel számolni.

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. által vezetett lövész szakosztályról Szűcs Zsolt elmondta, hogy ez egy egyszemélyes szakosztály, amelyet kimondottan Csonka Zsófia számára hoztak létre, ezért ide nem tudnak jelentkezőket fogadni. Ennek ellenére a pécsi városi lőtéren minden érdeklődőnek alkalma nyílik a versenyzésre, ugyanis ezt a lőteret a PSN Zrt. és a Pécs Városi Lövészklub közösen használja.

H. T. - Fotó: Dittrich Éva