Rengetegen sportoltak az Európai Diáksport Napján

2016. szeptember 30. péntek 14:00

Rengetegen sportoltak az Európai Diáksport Napján

A kontinensen összesen több mint egymillió diák, Magyarországon közel ezer oktatási intézményben majdnem 250 ezer általános és középiskolás sportolt legalább 120 percet pénteken, az Európai Diáksport Napján.

A magyar kezdeményezésre létrejött európai esemény hazai központi rendezvényét a Bp. Honvéd Tüzér utcai atlétikai pályáján tartották. Balogh Gábor, a szervező Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) elnöke elmondta: idehaza idén tizedszer rendezték meg a diáksport napját, amely már évekkel ezelőtt felkeltette az Európai Unió figyelmét. Hangsúlyozta: ebben az évben 290 ezer euró támogatást kaptak az EU-tól arra, hogy legalább tíz tagállamban szervezzék meg az Európai Diáksport Napját.

"Sikerült túlteljesíteni a tervet, mert a mai napon húsz országban összesen több mint egymillió diák sportolt legalább két órát, s vett részt az egyetlen kötelező versenyszámban, a 2016 méteres váltófutásban" - jelentette ki az MDSZ elnöke, aki büszkén számolt be arról, hogy a rendezvény magyar védjegyet is kapott az EU-ban.

A hivatalosan az Európai Diáksport Napja - Magyarország elnevezésű rendezvény fővédnöke Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, a MOB tiszteletbeli elnöke, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a diáksport és általában a sport divattá vált Magyarországon, de arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy a sport mellett a tanulásra is figyeljenek. Követendő példaként említette Szabó Tünde olimpiai ezüstérmes sportért felelős államtitkárt, aki a versenyzés mellett jogi, míg az ötkarikás ezüst- és bronzérmes párbajtőrvívó, Imre Géza közgazdász diplomát szerzett.

Szabó Tünde beszédében az eseményt Európa legnagyobb iskolai sportrendezvényének nevezte, amelynek célja a közös játékkal a testmozgás és az egészséges életmód népszerűsítése. Hozzátette: a sport nemcsak a legtehetségesebbek kiváltsága, s Szent-Györgyi Albert professzort idézte, aki szerint a sport sok mindenre megtanít, amire az életben szükség van.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes reményét fejezte ki, miszerint az Európai Diáksport Napja talán hozzájárul ahhoz, hogy a mai fiatalok számára az élet szerves részévé váljon a mozgás és a sport.

Tavaly 200 ezren vettek részt az eseményen, így a mostani létszám magyar rekordnak számít.

MTI