Rekordszámú nemzet és sportoló vett részt az olimpián

2016. augusztus 22. hétfő 14:33

Rekordszámú nemzet és sportoló vett részt az olimpián

Csúcsot döntött a résztvevő nemzeti olimpiai bizottságok és sportolók száma a riói olimpián.

Az első Dél-Amerikában rendezett ötkarikás játékokon 205 ország küldöttsége mellett a menekültek csapata és független sportolók is vetélkedtek, összesen 11 303-an. Két olimpiai bizottság, Koszovóé és Dél-Szudáné először szerepelt a játékokon.

Három nemzet sportolói először szereztek érmet az ötkarikás játékok történetében, ráadásul ez a Fidzsi-szigetek, Jordánia és Koszovó esetében is aranyérem volt. További öt ország is első aranyát gyűjtötte be Rióban: Bahrein, Puerto Rico, Szingapúr, Vietnam és Tádzsikisztán is először ünnepelhetett olimpiai bajnokot.

A versenyzők 45 százaléka nő volt, ami szintén rekord. Négy éve Londonban ez az arány 44 százalék volt.

A közvetítések is csúcsot döntöttek: 350 ezer órányi tévéközvetítést élvezhettek a nézők több mint 500 csatornán. A közvetített órák száma 75 százalékos növekedést mutat a londoni adatokhoz képest. A brazil lakosság érdeklődése is kiemelkedő volt: 10-ből 9 tévénéző brazil lakos követett valamilyen olimpiai közvetítést az elmúlt bő két hétben.

Az olimpia a digitális platformokon is csúcsot döntött: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Facebook-oldalát 14,8 millió felhasználó kedveli, ez a szám négy éve kicsivel több, mint a fele volt ennek. A NOB weboldalát, az olympic.org-ot 25 millióan látogatták a játékok alatt, ez több mint kétszerese a londoni adatnak. Szintén rekord, hogy az oldal látogatásainak 70 százaléka mobiltelefonról vagy táblagépről történt - az olimpiai hírszolgálat tájékoztatása alapján.

MTI