Pokoli hangulat lehet a PMFC-Fradi meccsen, több ezer zöld-fehér fanatikus érkezhet

2016. augusztus 18. csütörtök 09:32

Pokoli hangulat lehet a PMFC-Fradi meccsen, több ezer zöld-fehér fanatikus érkezhet

A ferencvárosi szurkolók körében terjedő hírek szerint ezrével jöhetnek fradisták a PMFC elleni, szeptember 11-én esedékes mérkőzésre. A fanatikusok - akiknek többsége bojkottálja az első számú csapat mérkőzéseit - jelenlétükkel demonstrálni is akarnak a klubvezetés ellen. Legutóbb Csepelen tartottak hasonló megmozdulást, akkor tízezren voltak a lelátón.

Immár évek óta tart a huzavona a Ferencváros szurkolói csoportjai, illetve a klub vezetése között. A B-közép tagjainak túlnyomó része a Groupama Aréna 2014-es átadása óta nem látogatja a zöldek mérkőzéseit, elsősorban a vénaszkenneres beléptetés miatt. E mellett a biztonsági személyzettel, illetve Kubatov Gábor elnök személyével is problémáik vannak, nem akarnak politikust látni az egyesület élén.

A bojkottáló szurkolók az eltelt időszakban több demonstrációt is tartottak már, a legnagyobbat talán a márciusi megmozdulásuk szólt, akkor mintegy tízezren biztatták az NB III-ban futballozó második számú csapatot Csepelen.

Régebben garantáltan tele volt a lelátó

A Ferencváros pécsi vendégjátéka mindig megmozgatta a drukkereket. A kilencvenes években szinte garantált volt a táblás ház a pirosak és a zöldek csatáján, de a kétezres években is előfordult, hogy elfogytak az üres helyek az újmecsekaljai stadionban. Nem lenne tehát egyedi eset, ha több ezren lennének a lelátón, az újdonság „mindössze" annyi, hogy az első osztályból történt száműzés miatt ezúttal csak a Fradi második csapata érkezik a városba.

Most úgy tűnik, szeptember 11-én (vasárnap) hasonló akcióra készülnek Pécsett. A felröppent hírek szerint jó esély van arra, hogy a B-közép a PMFC-Fradi II. mérkőzésén ismét a lelátóról buzdítja a kis Fradit, úgy tudjuk, a vonulással egybekötött demonstráció kivitelezésére már ötletek is születtek.

Ha ez így lesz, a pécsi és a fradista szurkolóknak köszönhetően pokoli atmoszférában játszhatnak a fiúk. A foci persze jó hangulat mellett az igazi, ám a nagyszámú közönség komoly biztonsági feladatokat is ró a szervező klubra.

Megkeresésünkre a PMFC-t működtető Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt.-nél azt közölték, ők is hallottak arról, hogy adott esetben több ezer vendégszurkolót kell fogadniuk, ám konkrét információval nem rendelkeznek.

Casus belli: vénaszkenner

Kubatov Gábor és a Fradi ultrái között sokáig jó volt a viszony, ám az új stadion átadásához közeledve ez megváltozott. Előbb a drukkerek egy része 2013-ban a háborús bűnökkel vádolt Csatáry Lászlóra emlékezett egy molinóval, amely a klubvezetés haragját váltotta ki. 2014-ben aztán hiába adták át a hipermodern Groupama Arénát, a szurkolói csoportok bojkottba kezdtek a beléptetéshez használt vénaszkenner miatt. A rendszer a tenyér érhálózata alapján egyedi azonosítót képez, a drukkerek pedig csak úgy léphetnek be a stadionba, ha szurkolói kártyájukat, illetve a tenyerüket egy gépre helyezik. 

- A megfelelő időben természetesen felvesszük a kapcsolatot az FTC illetékeseivel, ha ezt eleve nem ők kezdeményezik majd - nyilatkozta Szűcs Zsolt, a társaság vezérigazgató-helyettese. - Az információk függvényében természetesen minden olyan intézkedést megteszünk, amelyek a mérkőzés zökkenőmentes lebonyolításához és a nyugodt, biztonságos szurkoláshoz szükségesek lehetnek - tette hozzá.

A témával kapcsolatban természetesen szerettük volna kikérni a bojkottáló drukkerek jelentős részét képviselő Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül csoportot véleményét is, ám cikkünk megjelenéséig nem reagáltak megkeresésünkre.

Annyi bizonyos, demonstráló zöld-fehérekkel, vagy nélkülük, érdemes lesz kilátogatni a két bajnokesélyes csapat összecsapására.


Képünkön: a Fradi drukkerei együtt szurkoltak a hazaiakkal Székesfehérváron. 

Palotás P. - Fotó: MTI