Pénteken kísérték utolsó útjára Buzánszky Jenőt

2015. január 30. péntek 16:52

Pénteken kísérték utolsó útjára Buzánszky Jenőt

Végső búcsút vettek pénteken Buzánszky Jenőtől, az Aranycsapat utolsóként elhunyt játékosától, aki január 11-én, nyolcvankilenc évesen távozott az élők sorából.

A fővárosi Szent István-bazilikában megtartott búcsúztatáson több százan rótták le kegyeletüket egy szál virággal, a koporsó mellett volt válogatott játékosok - köztük Mészöly Kálmán, Göröcs János, Várhidi Pál, Kovács Ferenc és Fenyvesi Máté -, valamint ifjúsági korú futballisták álltak díszsorfalat. A búcsúztatáson beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök és a Magyar Labdarúgó Szövetség képviseletében Csányi Sándor elnök.

A kormányfő azt mondta: Buzánszky Jenő azon ritka magyarok egyike volt, akit mindenki elfogadott és tisztelt, akiben "nemzeti legendáink egyikét tisztelhettük". Kiemelte, hogy az Aranycsapat hátvédjének élete a hazafiság története, majd Buzánszky Jenőtől idézett, aki azt mondta: érdemes magyarnak lenni. Úgy vélte, az Aranycsapat "két örökséget hagyott ránk: a teljesítményt, amelyet szinte lehetetlen felülmúlni, és a példát, hogy hogyan kell megvívni a lehetetlennel."

"Mindent azért tett, hogy Magyarországnak örömet szerezzen. Ezt itt és most köszönjük neki" - mondta Buzánszky Jenőről Orbán Viktor.

Csányi Sándor beszédében úgy fogalmazott, nemcsak Buzánszky Jenőtől, hanem "múltunk egy darabjától búcsúzunk", a magyar labdarúgás legkiemelkedőbb fejezetétől. Az MLSZ elnöke felidézte az elhunyt pályafutását, sikereit és kiemelte, hogy a mindig aktív Buzánszky Jenő szinte haláláig járta az országot, s népszerűsítette, ápolta az Aranycsapat emlékét.
Nemcsák Károly színész Kosztolányi Dezső Halotti beszéd című költeményét elszavalva búcsúzott.

Több volt válogatott futballista, sportoló, politikus és közéleti személyiség vett végső búcsút az elhunyttól, így többek között Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, a Nemzet Sportolója, valamint Simicskó István, sportért felelős államtitkár.

A ceremónia zárásaként Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök vezette a temetési szertartást, amely után szűk családi körben a Szent István-bazilika altemplomában helyezték végső nyugalomra Buzánszky Jenőt. A Fájdalmas Szűzanya teremben Grosics Gyula és Kocsis Sándor közvetlen közelében lesz a végső nyughelye - az Aranycsapat kapitánya, Puskás Ferenc egy másik, közeli teremben nyugszik.

Buzánszky az Aranycsapat utolsó élő tagja volt. Játszott az 1952-ben, Helsinkiben olimpiai bajnok együttesben, pályára lépett az évszázad mérkőzésén 1953-ban, Londonban és mind az öt mérkőzésen szerephez jutott az 1954-es svájci világbajnokságon, melyen ezüstérmet szerzett a válogatott. 2011 óta volt a Nemzet Sportolója, tavaly novemberben pedig beválasztották a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületébe. 

Az egykori nagyszerű jobbhátvéd pályafutását a Dombóvári Vasutasnál (1938-1946) kezdte, majd felnőttként a Pécsi VSK-ban (1946-1947), illetve Dorogon (1947-1960) futballozott. 274 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, a válogatottban pedig 48 alkalommal szerepelt.

Képünkön jobbra az első padsorban Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Schmitt Pál volt köztársasági elnök és felesége, Schmittné Makray Katalin (balról jobbra), jobbra a második padsorban Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára (balra), Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke (balról a második) Buzánszky Jenő, a Nemzet Sportolója, az Aranycsapat hátvédje, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja temetésén a budapesti Szent István-bazilikában január 30-án.  

A ravatalnál balra Mészöly Kálmán 61-szeres válogatott labdarúgó, korábbi szövetségi kapitány, Fenyvesi Máté, 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmes, 76-szoros válogatott labdarúgó, Göröcs János egykori válogatott és olimpiai bronzérmes labdarúgó és Várhidi Pál, az egykori Aranycsapat tartalék játékosa (balról jobbra).

MTI - Fotó: Illyés Tibor