Lovassport: fogathajtásban és távlovaglásban jók vagyunk, díjugratásban van hova fejlődni

2017. január 16. hétfő 08:32

Lovassport: fogathajtásban és távlovaglásban jók vagyunk, díjugratásban van hova fejlődni

Hol vannak már a többnapos díjugrató versenyek, a nemzetközi szintű megmérettetések, hol vannak a régi szép idők? Kérdezhetnék a díjugratásban jártas és számtalan évet megélt szereplők. Baranyában az elmúlt évtizedben jelentősen átalakult a lovas szakág, a díjugratás árnyékából új ágazatok törtek az élre. Kósa Sándor, a Baranya Megyei Sportlovas Szövetség elnöke a Pécsi Újság.hu-nak adott interjújában a szövetség 2016-os évéről beszélt. 

A szövetség tavaly tíz tagegyesülettel dolgozott, a lovasok jelenleg díjugratásban, fogathajtásban, és távlovaglásban versenyeznek. Kiemelkedő eredményeket főleg utóbbi kettőben produkálnak, ezzel szemben a díjugrató szakág komoly gödörben van.

A fogathajtók 2016-ban is magas részvételi arány mellett izgalmas bajnoki fordulókat rendeztek. Ezeknek kilenc helyszín adott otthont, ami az utóbbi évek legmagasabb versenyrendezési száma. A megyei döntőt hosszú évek óta Beremenden tartják, a szövetség a kupák és serlegek megvásárlásával tudja támogatni a szakág baranyai csúcsversenyét. Színvonalas rendezés, technikás, de jó talajú pályák, eredményes hajtások, balesetmentes versenyzés és nagy létszámú közönség jellemezte a megméretéseket.

Baranya továbbra is kiemelkedő szerepet tölt be a távlovasok életében, több szakmai bázis is a megyében található. Tavaly a megye egy országos bajnoki fordulót rendezett meg a négyből, a megszokott bükkösdi helyszínen, regionális versenyre pedig Hetvehelyen került sor.

Ami az eredményeket illeti, a baranyai versenyzők jól teljesítettek, de nem olyan kiemelkedően, mint az előző években. A hosszú távú magyar bajnokságban a 3., 5., 7. és 8. helyen baranyai versenyző áll (Perlaky Alexa, Ács Linda, Marcsó Zsófia, Arató Barna). A fogatosok közül Baranyáé a bajnoki cím, ezt Illés Barna szerezte meg.

- Annak ellenére, hogy egyre több lovarda működik Baranyában, továbbra sem rendelkezik a megye a mai színvonalas díjugrató versenyekhez megfelelő talajú, méretű, minden igényt kielégítő helyszínnel. Ebből adódóan a megemelt pénzdíjak ellenére sem vonzó a távolabbi megyékből a lovasoknak elutazni Baranyába, így nem tudunk olyan mennyiségű startot produkálni, hogy kifizetődő legyen versenyt rendezni - fogalmazott Kósa Sándor.

- Ennek ismeretében örömteli volt, hogy 2016-ban Harkányban egy újabb versenyrendezési helyszínt vontunk be a megyei bajnokságba. Szokás szerint a Bólyi Csemetekert Lovas Klub adta a helyszínt a megyei döntő megrendezésének, amit remek időben, megfelelő színvonalon tudtunk megrendezni idén is. A felnőtt kategóriában Tóth Sándor, Kurnyák Ágnes és Nagy Júlia végzett a dobogón.

- Évről évre egyre több fiatal kezd versenyezni, reményt adva, hogy nemsokára ez a szakág is adni fog akár nemzetközi szinten is helytálló tehetségeket. Emellett fontos lenne, hogy rendelkezzünk legalább egy olyan helyszínnel, ami nemzetközileg is elfogadott talajjal rendelkezik, és akkor akár több napos, nemzetközi versenyeket is rendezhetnénk - mondta végül a szövetség elnöke.

Képünkön: a mohácsi Filákovity István verseny közben.

Erdélyi Bianka - Fotó: Facebook