Kollár Lajos több száz szurkolóval együtt várta a célnál a földkerülő versenyt befejező Fa Nándort

2017. február 08. szerda 18:28

Kollár Lajos több száz szurkolóval együtt várta a célnál a földkerülő versenyt befejező Fa Nándort

93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt vitorlázta körbe a Földet Fa Nándor. A franciaországi befutón nagy ünnepséget csapott a kilátogató több száz szurkoló. A helyszínen várta a hajó érkezését az ismert pécsi érsebész professzor, Dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke is, aki munkatársunknak úgy nyilatkozott, felemelő érzésben volt része.

Fantasztikus teljesítményt nyújtva a huszonkilenc fős mezőnyben nyolcadikként ért célba a világ legnehezebb földkerülő versenyeként emlegetett Vendée Globe-on Fa Nándor. A hatvanhárom éves vitorlázót kedden a befutó helyszínén, a franciaországi Les Sables d'Olonne-ban több száz fős, magyarokból és franciákból álló szurkolótábor várta.

- Megható, felemelő élmény volt, nagyon sok magyar gyűlt össze a kikötőben - mondta el érdeklődésünkre Dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, aki maga is helyszínen figyelte a versenyző érkezését. - Magyarok mellett franciák is szép számmal kilátogattak, Nándi ugyanis nagy népszerűségnek örvend a helyiek körében - tette hozzá.

A versenyzőt egy hatalmas, Székesfehérvár feliratú magyar zászló fogadta, utalva ezzel szülővárosára. Az ismert szurkolói rigmust idézve Les Sables d'Olonne egy rövid időre magyar falu lett.

Ezért is remek ez a teljesítmény

Fa Nándor hajóját, a Spirit of Hungary-t teljes egészében magyar kezek tervezték és alkották. A mostani siker értékét növeli, hogy az elkészültét követően életbe léptetett szabályváltoztatás miatt a hajó a lassabbak közé tartozott a mezőnyben, az átalakítások véghezviteléhez ugyanis már nem maradt elegendő idő.

Fa Nándort az utolsó métereken többek közt Dr. Kollár Lajosék hajója kísérte, a szövetségi elnököt pedig a Spirit of Hungary (Magyarország Lelke) fedélzetére is felhívta régi ismerőse.

- Sokat köszönhetünk neki, rengeteget tett a vitorlás sport népszerűsítése érdekében - így a professzor. - A helyszínen például egy huszonéves villányi borásszal találkoztam, aki annyira megszerette ezt a sportot, hogy most először a befutóra is elutazott. Egy szlovák férfi pedig nemrég írt egy levelet, amelyben az állt, a versenyző teljesítménye visszaadta az önbizalmát, ezért Nándi kedvéért magyarul tanul.

A versenyt követően nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak, íme az eseményen készült videó:


Képünkön: Fa Nándor a befutót követően.

Palotás P. - Fotó: spiritofhungary.hu