Két éve őrzi a kaput az NBI/B-ben a mohácsi Martinov Lili, pedig ő még csak most tizennégy

2015. október 01. csütörtök 12:05

Két éve őrzi a kaput az NBI/B-ben a mohácsi Martinov Lili, pedig ő még csak most tizennégy

Nem ismerte a szabályokat, ezért állították a kapuba az egyik edzésen a Mohácsi TE ifjú kézilabdázóját, Martinov Lilit. Tizenkét évesen - ez magyar rekord - már a felnőttek között védett a második vonalban, s azóta is az egyik legnagyobb reménységek egyikeként tartják számon Mohácson. 

A Martinov-név sok sportkedvelőnek cseng ismerősen Mohácson, hiszen a családban volt egy város- és megyeszerte ismert focista, akinek a lánya, Martinov Lili már most beírta magát a kézilabdázás honi történetébe azzal, hogy tizenkét évesen bemutatkozhatott a másodvonalban, az NBI/B-ben.

S azóta sincs megállás, edzője hol kisebb, hol nagyobb szerepeket oszt rá, s neki néha öt másodperc is elég a bizonyításhoz: a legutóbbi fordulóban például egy büntetőt hárított. Csoda, hogy a kezdőbe követelik a mohácsi szurkolók!?

- Másodikos voltam, amikor a tanárom, Arató Béla szólt, hogy szeretné, ha elmennék egy edzésre. Amikor először lementem, még nem ismertem a szabályokat, ezért hogy ne okozzak fennakadást, rögtön beállítottak a kapuba. Furcsa még most is néha, de nekem az elejétől fogva nagyon megtetszett, és végül ott maradtam, azóta vagyok kapus - idézte fel a nem is olyan régen történteket a ma is még csak tizennégy éves Lili.

Később az ifjú tehetség a Mohácsi Torna Egylet akkori NBII-es felnőtt csapat edzőjéhez, Tabajdi Ferenchez került, majd Zsolt Krisztina foglalkozott vele, s aztán elérkezett az áttörés.

Az NBI/B-ben is bemutatkozhatott úgy, hogy közben a junior- és a serdülőcsapatban is őrizte, s őrzi ma is egyesülete kapuját.

- Kovács Jenő hívására kerültem fel az NBI/B-s felnőtt keretbe, ahol először nagyon féltem, hogy milyen lesz idősebb játékosokkal edzeni, de mindenki sokat segített, így hamar beilleszkedtem. Azt jobban megéreztem, amikor a felnőttek dobtak fejbe labdával, de hamar megszoktam, hogy erősebbet lőnek, mint a velem egykorúak.

Lili a negyedik felnőtt mérkőzésén kapott először lehetőséget, akkor a mérkőzés utolsó percére állhatott be.

- A Marcalival játszottunk, amikor először léphettem pályára az utolsó percben. Pár másodperc volt vissza, amikor a Marcali átlövője kapura lőtt. A labda először a kapufát találta el, onnan rápattant a lábamra, de szerencsére nem a kapuba, hanem oldalra gurult. Utána, amikor lefújták a mérkőzést, úgy remegtem, mint a kocsonya, nagyon izgultam, de most már egyre kevésbé.

A nyáron távozott a felnőtt- és a junior csapat első számú kapusa, Radochay és Nagy is, illetve további két korosztályos hálóőr, Katos és Oláh abbahagyták pályafutásukat. Az egyedi körülmények miatt Lilire a szezonban még nagyobb feladatok várnak, bármikor bevetheti őt az edző, Gyulay László.

Lili jelenleg a Park Utcai Általános Iskola nyolcadikos diákja, jövőre szeretne a Kisfaludy Károly Gimnáziumba menni, feltett szándéka, hogy továbbra is Mohácson kézilabdázzon.

Erdélyi Bianka