Jelesre vizsgázott sportszerűségből a pécsi tollaslabdázó, Sárosi Laura: győzelemhez segítette ellenfelét

2016. május 02. hétfő 15:49

Frissítve: 2016. május 02. hétfő 16:07

Jelesre vizsgázott sportszerűségből a pécsi tollaslabdázó, Sárosi Laura: győzelemhez segítette ellenfelét

FRISSÍTVE: a német szövetség is lobbizik azért, hogy a tollaslabdázó Sárosi Laura szabadkártyához jusson a riói olimpián. A pécsi játékos sportszerű cselekedete miatt lelkendezik egy tollaslabdával foglalkozó blog - írja az Index.

Mark Phelan a világ legjobb sportjának nevezi a tollaslabdát, többek között azért, amit Sárosi Laurától látott a La-Roche-Sur-Yon-i versenyen - olvasható a fővárosi hírportál cikkében.

A versenyen riói kvótákért is küzdöttek a tollaslabdázók, ezért értékelte nagyra Sárosi sportszerű tettét a blogger. A pécsi játékos a második körben a negyedik kiemelt Karin Schnaaséval játszott. Sárosinak (akiről korábban készített írásunkat lásd a kapcsolódó anyagok közt jobbra fent) nagyon kellett a győzelem, hogy életben tartsa kvalifikációs reményeit, de a győzelmet csak játékkal akarta megszerezni.

Schnaasénak még a meccs elején tönkrement az egyik cipője, nem vitt magával másik párat, és a szabályok szerint nem hagyhatta el a pályát, hogy máshonnan szerezzen. Ha megteszi, akkor Sárosié a győzelem. A magyar játékos azonban nagyvonalúan oldotta meg a helyzetet, odaadta a németnek saját tartalékcipőjét.

 


Fotó: Mark Phelan / badmintonbluffers.wordpress.com

Phelan azt is kiemelte, hogy igazán jól jelzi a tollaslabda közösségi szellemét, hogy Sárosi mosolyogva nyújtotta át a cipőt ellenfelének.

A pécsi tollaslabdázó végül 2-1-re kikapott, a német pedig olimpiai kvótát szerzett - számolt be az Index.

Ezzel a vereséggel Sárosi Laura ki fog csúszni a kvótát jelentő helyekről a riói indulásról döntő, csütörtökön záruló világranglistán, azonban esélyes lehet a három szabadkártya egyikére.

"A német szövetség fair play-díjra fogja javasolni Laurát, s mindent bevet, hogy szabadkártyát kapjon az olimpiára" - nyilatkozta Csorba József,a magyar szövetség elnök az MTI-nek.

A sportvezető kifejtette, a kiemelkedő cselekedet duplán Sárosi ellen szólt: egyrészt lehetőséget biztosított ellenfelének, hogy megfordítsa a hosszúra nyúlt, magas színvonalú mérkőzést, ami aztán be is következett. Másrészt a Sárosi Laurát üldöző észt versenyző, Kati Tolmoff a mérkőzést követően legyőzte az ötödikként rangsorolt német Olga Konont, aki Schnaase sikerével elvesztette esélyét arra, hogy megelőzze honfitársát, s ezzel kvótát érő helyre kerüljön. Ezért, mint Csorba József fogalmazott, "kevésbé motiváltan" lépett pályára az észt ellen, aki megnyerte a találkozót, így Sárosi Laura elé fog kerülni a csütörtöki rangsorban.

"Mi nagyon örülünk neki, hogy Laura így döntött. Ezzel egyrészt bebizonyította, hogy milyen nagyszerű sportember, másrészt ráirányította a sportágunkra a figyelmet" - hangsúlyozta az elnök, aki hozzátette, Sárosi az első szabadkártyát érő helyen fog állni a csütörtöki világranglistán, márpedig tudomása szerint a nemzetközi szövetség három szabadkártya odaítéléséről dönt május második felében.

Csorba kifejtette, ezek odaítélése nem kötődik feltétlenül a világranglista-helyezéshez, de nagyon bizakodik: "Nagy várakozással és nagy reményekkel várjuk ezt a döntést. Nyilván el fogjuk fogadni, de picit csalódott lennék, ha ezek után nem kapnánk meg a szabadkártyát. Őszintén mondom, nagyon megérdemelné Laura, aki nagyon sokat tett az egész sportág elfogadottságáért és szépségéért sportszerű gesztusával, amely maximálisan összhangban van az olimpiai eszmével." 

EQM - Fotó: Dittrich Éva (archív)