Jelentős segítséget nyújt a város Kenderesi Tamásnak

2016. december 19. hétfő 15:23

Jelentős segítséget nyújt a város Kenderesi Tamásnak

Az egyik legnépszerűbb magyar úszó, a riói olimpián bronzérmet szerző Kenderesi Tamás számára minden segítséget megad az önkormányzat többek között a kifogástalan infrastruktúra, az utazási, lakhatási támogatás megteremtésével a további sikeres karrierjét és a városban való felkészülését. Mindezt Páva Zsolt polgármester és Csizi Péter országgyűlési képviselő jelentette be hétfőn a pécsi városházán.

Kenderesi Tamás, a PSN Zrt. Sportiskola olimpia bronzérmes úszója, dr. Páva Zsolt polgármester és Vári Attila vezérigazgató 2024-ig szóló, háromoldalú megállapodást írt alá december 19-én, a Városházán Csizi Péter országgyűlési képviselő jelenlétében.

- A pécsi önkormányzat mindig is kiemelten kezelte a sportot és önálló Sportkoncepciójában is hangsúlyos figyelmet szentel a tehetséggondozásnak, az utánpótlás-nevelésnek, illetve a kiemelkedő képességű és eredményű sportolók versenyeztetésének, sportértékei hosszú távú megőrzésének - mondta Páva Zsolt.

Felidézte: tehetségekkel és eredményekkel pedig bővelkedik a város egyik legfiatalabb, ám máris legjelentősebb sportszervezete, a PSN Zrt. Sportiskola, elég, ha csak a négyszeres olimpikon sportlövő Csonka Zsófiára, a Világkupákon sorozatban jeleskedő rövidpályás gyorskorisokra, Knoch Viktorra és Burján Csabára, a triatlonos Bicsák Bencére, a Világkupa-győztes Bali Dánielre - és természetesen idei két riói érmesére, a paraúszó Konkoly Zsófiára és az úszó Kenderesi Tamásra gondolunk.

- A város mindannyiuk számára igyekszik a lehetőségeihez mért legjobb feltételeket megteremteni, sportkarrierjük és jövőjük építéséhez minden támogatást megadni, amelyet egyéni sportszerződésekben garantál - mondta.

Csizi Péter országgyűlési képviselő elmondta: hosszú és rögös utat jártak be a pécsi sportélet irányítói, hiszen 2010 előtt nem egy klasszis, sőt edző elhagyta a várost. A Pécsi Sport Nzrt. létrehozása után sikerült elérni, hogy a tehetségek Pécsett maradjanak.

Hozzátette: Kenderesi Tamás támogatása azért is kulcsfontosságú Pécs számára, mert jelenleg is a világ élvonalába tartozik a klasszis úszó, s karrierjében bőven benne vannak világbajnoki címek vagy akár olimpiai aranyérmek is.

Felidézte: Kenderesi Tamás akkor kezdte karrierjét, s akkor volt hű a városhoz, amikor mások elhagyták Pécset. Azóta a város és a pécsi sportklubok erőfeszítéseinek köszönhetően már inkább korábbi pécsi sportolók visszatéréséről lehet beszélni.

- Pécsnek kötelessége támogatnia tehetségeit, Kenderesi Tamás pedig kiemelkedő talentum, nem engedhetjük meg, hogy pusztán anyagi indokok miatt a városon, pláne az országon kívül készüljön a megmérettetésekre - hangsúlyozta Csizi.

Vári Attila, a Pécsi Sport NZrt. vezérigazgatója a részletekről szólva elmondta: nyolc esztendőre szól a megállapodás, amely a város és Kenderesi Tamás között most köttetett, és amely alapján a sportoló eredményeihez igazodó és méltó juttatáscsomaggal igyekszik hozzájárulni a kiváló sportoló fejlődéséhez, eredményeinek további javulásához.

Kifejtette: a csomagban olyan támogatások vannak, amelyek garantálni tudják a sportoló előmenetelét, azt a célt, hogy világbajnoki, akár olimpiai bajnoki címek kerüljenek segítségével Pécsre. Többek között prémiumrendszer elvén működő támogatás, utazási, lakhatási támogatás, orvosi csapat biztosítása szerepel a juttatások között.

MTI