Ez igen: szétlopták a Szellemváros melletti új kerékpáros pályát, több százezres a kár

2013. november 06. szerda 16:31

Ez igen: szétlopták a Szellemváros melletti új kerékpáros pályát, több százezres a kár

Szétlopták a nemrég önkéntes munkában felújított Szellemváros melletti kerékpáros pályát, tudta meg lapunk. Németh Károly, a Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. munkatársa érdeklődésünkre azt mondta, a tavasszal indult fejlesztést leállították - egészen addig, míg pályázati forrást nem találnak a megfelelő védelem kiépítésére. Több százezer forintos a kár.

Társadalmi munkában szépítették meg a kertvárosi pályát idén tavasszal a kerékpárosok, valamint a PSN Zrt. munkatársai. Az összefogásnak csak rövid ideig látszódott az eredménye, ugyanis az ugratókkal teletűzdelt építmény gyakorlatilag minden mozdítható (és értékes) darabját elhordták.

- A pálya tavaly nyáron került a PSN Zrt. hegyikerékpáros szakosztályának kezelésébe, majd tavasszal megindult a munka. Első körben területrendezést végeztünk, többek közt felszámoltuk a környéken lévő illegális szemétlerakókat, majd elkezdtük a pályák kialakítását - kezdte Németh Károly, a hegyikerékpáros szakosztály vezetője.

Mecseki pálya: tavaszra összejöhet

A PSN Zrt. hegyikerékpárosai - egy országos egyeztető program keretében - több, a Mecseken létesítendő úgynevezett downhill pálya nyomvonalára tettek javaslatot az illetékes szerveknek.
Németh Károly elmondta, amennyiben a különböző szakhatóságok ezeket elfogadják, és a szükséges törvényi módosítások is hatályba lépnek, "remény van arra, hogy hamarosan a Mecseken is biztonságos pályát építhetnek a kerékpárosok".

Az építményt nagyjából combvastagságú farönkökkel kerítették körbe, mintegy nyolcszáz méter hosszan. Mint megtudtuk, rövid időn belül ezek többségét ellopták, akárcsak az akadályok építésekor használt köveket, melyekből gyakorlatilag egy sem maradt.

A háromhektáros területen a lopás mértéke nyár közepén érte el a kritikus mértéket, ettől kezdve vált tarthatatlanná a helyzet.

- Ekkor úgy döntöttünk, felfüggesztjük a munkát és csak akkor folytatjuk, ha a területet egy valós kerítés is védi majd. Ehhez keressük a pályázati forrásokat. Már kaptunk is ígéretet a projekt támogatására, így ha minden jól megy, jövő tavasszal nekiállhatunk az építésnek - bizakodott a szakosztály első embere. Németh Károly azt is elárulta, az újrainduló projekt részeként egy kerékpáros műhelyt is kialakítanak a Szellemváros mellett.

A pályát korábban bárki használhatta, ám a történtek okán ezen változtat a PSN Zrt., hiszen - mint Németh Károly fogalmazott -, „annak semmi értelme, hogy folyamatosan tönkretegyék".

Kérdésünkre elárulta, a pálya szétlopásával többszázezer forint veszett kárba, „nem beszélve a befektetett munkaórákról".

 

Palotás P. - Fotó: PSN