Elmarad a falmászó verseny a Magasháznál – megugrottak a költségek

2012. május 04. péntek 09:00

Elmarad a falmászó verseny a Magasháznál – megugrottak a költségek

Ha megvalósultak volna az eredeti elképzelések, ezekben a napokban pókemberek csüngenének a Magasház külső falain - a huszonöt emeletesnél megálmodott falmászó verseny azonban elmarad. Szűcs Zsolt, az ötletgazda Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. kommunikációs igazgatója az indokok közé sorolta, hogy az előkészületek során több milliós nagyságrendű pluszköltségek merültek fel. Arról nem is beszélve, hogy a korábbi információk arról szóltak, idén tavasszal megkezdődik a ház bontása.  

A sportmászók legjobbjait csábította volna Pécsre a PSN Zrt., hogy a versenyzők a Magasház külső falain mérjék össze tudásukat. A tavaly nyáron napvilágra került elképzelés szerint a versenyt idén tavasszal - április vége és május eleje táján - rendezték volna, ám az anyagiak keresztülhúzták a számításokat.

- Az előkészületek során egy hivatásos sziklamászó-csapat mérte fel a ház külső borítását, hogy az alkalmas-e a verseny megrendezésére - kezdte Szűcs Zsolt, az önkormányzati tulajdonú cég munkatársa. - A mászópontok kiépítése során azonban kiderült, hogy az alulról sík betonnak látszó falon vastag vakolat- és ragasztóréteg-maradványok vannak - tette hozzá.

Mivel ebben a formájában a külső réteg alkalmatlan a versenyre, a sziklamászók felajánlották, hogy eltávolítják a maradványokat, a munkáért cserébe nagyjából ötmillió forintot kértek. Ezt a pluszköltséget azonban nem bírta el a szervezők pénztárcája, hiszen körülbelül hasonló összeget szántak a verseny teljes lebonyolítására.

- Ekkor azonban még csak a halasztás mellett döntöttünk, remélve, hogy újabb szponzorok bevonásával sikerül tető alá hozni az eseményt - folytatta a történetet Szűcs Zsolt.

Tavaly ősszel azonban a cég azt az információt kapta, hogy a Magasház sorsa rövid időn belül megpecsételődik, az épületet pedig tavasszal - ekkorra tolták volna ki a verseny időpontját - már rég bontani fogják.

A falmászó verseny megrendezése így lekerült a napirendről, és egyelőre teljesen bizonytalan, hogy megrendezik-e valaha.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva