Dárdai Pál, a rokkantnyugdíjas sikeredző a pécsi évekről és titkokról is mesél a róla szóló könyvben

2016. május 25. szerda 16:21

Dárdai Pál, a rokkantnyugdíjas sikeredző a pécsi évekről és titkokról is mesél a róla szóló könyvben

Őszintén beszél pályafutásáról Dárdai Pál a napokban megjelent önéletrajzi könyvében. Az egykori labdarúgó, szövetségi kapitány, jelenleg a német Hertha BSC vezetőedzője a pécsi éveket is felidézi a kötetben. A PMFC eredményeit pedig mind a mai napig figyeli.

Hatalmas érdeklődés mellett mutatták be szerda délután a budapesti Alexandra Könyvesházban az Ifj. Dárdai Pálról szóló könyvet. A Pécsről elszármazott tréner népszerűségét mutatja, hogy kollégánk a napokban nem egy olyan emberrel futott össze az utcán, akik már a frissen kiadott kötetbe merültek. Az elismertséget jelezte az újságíróktól kapott taps is, amely akkor hangzott fel, amikor Dárdai a sajtótájékoztatónak helyet adó terembe lépett.

- Feleségem átnézte a könyvet és engedélyezte a megjelenést - ezzel a megnyugtató kijelentéssel kezdte mondandóját a könyv főszereplője.

A bemutatón természetesen szóba kerültek az elmúlt évek sikerei. Mint ismert, Dárdai Pál munkája jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a magyar labdarúgó-válogatott negyvennégy év után újra Európa-bajnokságon szerepeljen, másrészt a tréner előbb bent tartotta a Bundesligában, idén pedig nemzetközi kupaszereplést érő helyre vezette a berlini Hertha BSC-t.

- Túl gyorsan jöttek az eredmények, helyén kell kezelni a dolgokat. Úgy terveztem, hogy az utánpótlás vezetése után idővel megkapom a Hertha nagycsapatának kispadját, aztán ha megöregszem, talán lehetek szövetségi kapitány is - emlékezett vissza a korábbi elképzelésekre.

Persze, egyáltalán nem bánja, hogy másként hozta az élet. Úgy látja, ha továbbra is őszinte lesz és keményen dolgozik, nem maradnak el az eredmények. A sikerek azonban - mint azt hangsúlyozta - nem csak neki köszönhetőek.

- Rafinált voltam, mindig komoly stábbal együtt végeztem a feladatot, akiknek a véleményére hallgattam is. Nélkülük ez nem sikerült volna.

Németországban már fogalom

A dárdaizmus talán a legújabb német fogalom. A futballkedvelők akkor használják a Dárdai Pálról elnevezett kifejezést, ha valaki nevén nevezi a dolgokat, szenvedéllyel, de érdemben fejti ki a véleményét és nem csak közhelyeket használ.

A sajtótájékoztatón szóba került, hogy Dárdai Pálban nincs tüske vagy rossz érzés amiatt, hogy sem játékosként és egyelőre trénerként sem vehet részt világversenyen. Már csak azért sem, mivel még nem volt része ilyen élményben, azt sem tudja, miből maradt ki. Az Európa-bajnokságon azért ott lesz az összes magyar mérkőzésen, lehet, hogy akkor majd másként gondolja.

Bár Dárdai már hosszabb ideje él a német fővárosban, mint Magyarországon, azért Pécstől sem szakadt el teljesen. Hírportálunk kérdésére elmondta, sajnos egyre kevesebbet tartózkodik városunkban, ugyanakkor a PMFC szereplését figyelemmel kíséri. Már csak azért is, mivel édesapja - aki természetesen szintén ott volt a bemutatón - a piros-feketéknél dolgozik.

- Ő még nem nyugdíjas, szemben velem, aki a német társadalombiztosítási rendszer szerint gyakorlatilag rokkantnak számít - utalt viccesen a pályafutását kis híján kettétörő sérülésére, amely miatt a labdarúgó pályafutása során a fájdalomcsillapító volt a legjobb barátja.

Természetesen szurkol Márton Gábor csapatának - akivel tartja is a kapcsolatot -, hogy minél jobb eredményeket érjenek el. Biztatónak nevezte, hogy az utánpótlás terén jó munka folyik a klubnál, ám azt sajnálja, hogy Pécs még nem kapott egy modern stadiont.

A sajtótájékoztató végén Dárdai átvehette az év magyar edzőjének járó díjat. Ha így folytatja, aligha az utolsó elismerését kapta.


Képünkön: Dárdai Pál (balra) a beszélget a szerdai eseményen Szöllősi György újságíróval. 

Palotás P.