Csütörtökön kísérik utolsó útjára a pécsi raliversenyzőt

2014. november 25. kedd 08:57

Csütörtökön kísérik utolsó útjára a pécsi raliversenyzőt

November 16-án, 72 esztendős korában elhunyt Gulyás Imre, a '70-es évek jeles pécsi autóversenyzője, aki a Mecsek-ralikon is több kategóriagyőzelmet aratott.

Utolsó útjára november 27-én 14:30-kor kísérik a Pécsi Köztemetőben.

Gulyás Imre eredetileg szerszámkészítőnek és gépésztechnikusnak tanult, autószerelővé 28 évesen, autodidakta módon képezte magát, később a tuningmesterségig vitte. Évekig csak vágyakozó nézőként szemlélte az egyre népszerűsödő autós szlalomversenyeket, míg 1970-ben egy Trabanttal maga is belevágott, és rendre a dobogón is végzett ezeken.

Első Mecsek-raliján, 1972-ben a túraosztályba nevezett ugyancsak Trabanttal, ahol ugyan műszaki hiba miatt kiesett, ám egy esztendő múlva ugyanitt, Fodor János navigálásával már a túraosztály abszolút első helyét ünnepelhette. Négy év elteltével válthatott klubja, a Pécsi Volán jóvoltából egy 1300-as Ladára, a Gruppe 2-es autóban immár Gáll István diktálta neki az itinert.

A Mecsek-raliktól 1979-ben, Berky Tamással sima kategóriagyőzelemmel búcsúzott, ezt követően még pár esztendeig a pécsi hegyi versenyeken, illetve a külföldi BBK-futamokon kamatoztatta tudását; összességében három rali- és hét hegyi kategóriabajnoki serleg díszíthette vitrinjét.

Később főként Pécsett közismert gumisműhelye révén kapcsolódott az autózáshoz, ám 2006-ban engedett a kísértésnek, és újra autóba ült a Király Gábor által felújított szlalom-sorozat Old Boy-kategóriájában. A tehetséget a múló évtizedek sem törölhetik ki senkiből, igazolta: mesteri ballábas fékezéseivel, mértani íveivel annak ellenére „állva hagyta" jóval ifjabb vetélytársait is, hogy egy ismeretlen kölcsönautó volánját forgatta...

 

Képünk illusztráció, a 48. Mecsek Rally ötödik gyorsasági futamán Orfűn, 2014. október 18-án készült. 

Pécsi Sport Nonprofit Zrt.- Fotó: Sóki Tamás/MTI