Bánki Erik megerősítette, egyeztetést kezd az MLSZ a szurkolókkal a kártyás rendszerről

2015. április 02. csütörtök 17:53

Bánki Erik megerősítette, egyeztetést kezd az MLSZ a szurkolókkal a kártyás rendszerről

Talán a Magyar Labdarúgó Szövetségnél (MLSZ) is belátták, hogy a szurkolói kártyás rendszer miatt elmaradó ultracsoportok nélkül egyrészt kevesebben járnak a mérkőzésekre, másrészt a meccsek hangulata sem az igazi. Bánki Erik, az MLSZ csütörtökön egyhangúan újraválasztott elnökségi tagja a Pécsi Újság.hu érdeklődésére megerősítette azt az információnkat, egyeztetést kezdeményeznek a szurkolókkal és a klubokkal. Leszögezte, a névre szóló belépők rendszere megmarad, kisebb módosításokra azonban sor kerülhet. 

Az OTP Bank Liga (leánykori nevén: NB I.) legutóbbi fordulójában rendezett nyolc mérkőzést annak ellenére is csak kevesebben, mint 22 ezren követték a stadionokban, hogy Fradi-MTK és a keleti rangadó, a Debrecen-Diósgyőr is szerepelt a kínálatban. Ami pedig a PMFC-t illeti, sajnos ma már ott tartunk, hogy egy-egy hazai meccsen az ezer-ezerötszáz eladott jegy már „jó" adatnak mondható.

A drukkerek egy része, köztük az igazi meccshangulatért felelős ultracsoportok tagjai a szurkolói kártya miatt kerülik a stadiont. Mint azt munkatársunknak több olyan, korábban a kapu mögötti szektor állandó tagjának számító fanatikus elmondta, a kártya kiváltása csak „felesleges macera", a megadott adatok pedig illetéktelenek kezébe kerülhetnek.

Információink szerint a MLSZ-nél is gőzerővel keresik a megoldást, miként lehetne növelni a nézőszámot. A drukkereket képviselő Szurkolói Iroda nemrég arról adott hírt, egyeztetések kezdődtek több megyei jogú város polgármesterének közreműködésével a szurkolói kártya rendszeréről. A Magyar Labdarúgó Szövetség ezt annyiban pontosította, hogy „a nézőtéri kiszolgálás és a szórakozás minőségének javítása érdekében" folytatnak párbeszédet a klubokkal, a szurkolókkal, valamint a társadalmi csoportok képviselőivel.

Bánki Erik, az MLSZ csütörtökön egyhangúan újraválasztott elnökségi tagja a Pécsi Újság.hu érdeklődésére megerősítette, hogy sor fog kerülni a tárgyalásokra.

Hozzátette ugyanakkor, a szurkolói kártya bevezetésének egyik legfontosabb eredménye, hogy a rendszer elindítása után semmilyen rendbontás nem volt a honi stadionokban. Mindemellett egyetlen esetben sem igazolódtak azoknak a félelmei, akik attól tartottak, illetéktelen kezekbe kerülhetnek a szurkolók személyes adatai.

- Az ultrák távolmaradása óta viszont a valódi meccshangulat sokaknak, személy szerint nekem is hiányzik - fogalmazott a mohácsi politikus. - Az érintett szurkolók a bojkottal saját magukat rekesztették ki a stadionokból, azt szeretnénk, hogy a tárgyalások eredményeképp közösen találjunk olyan megoldásokat, amelyek révén elő tudjuk segíteni a jó szándékú, csapatukért a helyszínen szorítani akaró drukkerek visszatérését. Azonban a névre szóló belépők rendszere mindenképpen megmarad, ebből az MLSZ nem kíván engedni, de kisebb módosítások elképzelhetők - szögezte le Bánki Erik.

Az egyeztetések még nem kezdődtek el, a pécsi városházán azonban érdeklődésünkre már most leszögezték, nyitottak a tárgyalásokra.

Máté B. - Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva