Bánki Erik: jó eséllyel pályázhatunk a 2024-es olimpiára

2015. június 30. kedd 11:26

Magyarország jó eséllyel pályázhat a 2024-es olimpiai játékokra, és képes is egy ilyen világszínvonalú esemény megrendezésére - mondta Bánki Erik, fideszes országgyűlési képviselő kedden a parlamentben.

A kormánypárti politikus a 33. olimpiai és 17.paralimpiai játékok megrendezésére vonatkozó budapesti pályázati szándékról szóló javaslat expozéjában kiemelte: egy olyan társadalmi összefogás áll a kezdeményezés mögött, amely példaértékű és ami a magyar közéletben ritka, "mint a fehér holló".

A határozati javaslatot ismertetve rámutatott: a játékokkal a nemzetgazdaság többletjövedelme meghaladhatja a 1100 milliárd forintot, míg az összes befektetés, ami a költségvetést terheli nem haladná meg a 774 milliárdot. Így mintegy 326 milliárdos többletbevételt tudna realizálni az államháztartás, ha kellő alapossággal tudják a játékok megrendezését és a beruházásokat megvalósítani - hangzott el.

Simicskó István, sportért felelős államtitkár a kormány nevében jelezte: támogatják a javaslatot. Úgy látják, hogy történelmi esély előtt állhat az ország, s a határozat jó alapja lehet a pályázati előkészületeknek és magának a pályázatnak is - mutatott rá.

(mti)