Bali Dániel, a lányok nagy kedvence: a fiatal pécsi aerobikos vezeti a világranglistát

2016. június 09. csütörtök 09:59

Bali Dániel, a lányok nagy kedvence: a fiatal pécsi aerobikos vezeti a világranglistát

Számos nemzetközi megmérettetésen bizonyított már Bali Dániel, a rövidesen kezdődő világbajnokságon is esélyesnek számít. A pécsi sportoló munkatársunknak úgy fogalmazott, ez a mozgásvilág számára ösztönös, már gyerekkorában is cigánykerekezve közlekedett. A lányok odáig vannak érte: a versenyek utáni banketteken szinte percenként készítenek vele közös fotót.

A négy világbajnoki, a hét Európa-bajnoki, valamint a számos világkupa érem után tavaly a bakui Európa Játékokon arany medált akasztottak Bali Dániel nyakába. Az idei esztendőben pedig tényleg a legmagasabb szintre került, vegyes párosban és egyéniben is vezeti a Nemzetközi Torna Szövetség világranglistáját.

- Már akkor cigánykerékben közlekedtem otthon, amikor még azt sem tudtam, mi az az aerobik. Egy ismerősünk javasolta szüleimnek, hogy írassanak be sportolni - emlékezett vissza a négyéves önmagára.

Az edzők aztán hamar felismerték a benne rejlő tehetséget, az eredmények pedig jöttek is szép sorjában: a magyar versenyek után a nemzetközi megmérettetésekről is érmekkel tért haza.

Hangsúlyozta, sok köszönettel tartozik edzőjének, Réfi Eszternek, aki rengeteget segít a felkészülésben. E mellett - tette hozzá - a sikerekhez az is nagyban hozzájárul, hogy a pécsi önkormányzat, illetve a PSN Zrt. jóvoltából profi körülmények között, az ország egyik legjobb tornatermében készülhet, természetesen társaival együtt.

A remek szakmai munka és a jó felkészülési lehetőségek pedig meghozzák a sikereket.

Névjegy

Bali Dániel 1996-ban született Szombathelyen. A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának hallgatója.

Legjobb sporteredményei:
Világbajnokság: 2 ezüst-, 2 bronzérem
Európa-bajnokság: 1 arany-, 3 ezüst-, 3 bronzérem
Európa Játékok: 1 aranyérem (csapatban)

Egyéniben és vegyes párosban is vezeti a világranglistát.

- A Magyar Kupa versenyeken rendszerint szép eredményt érnek el a pécsiek, rengeteg számban dobogós eséllyel indulunk az általában sikeres debreceni és budapesti egyesületek mellett. Az utóbbi években nemzetközi szinten is hatalmasat lépett előre a magyar aerobik. A tavalyi Európa-bajnokságon Romániával holtversenyben megnyertük az úgynevezett „Team ranking"-et, ahol az összes felnőtt kategóriában elért helyezések alapján rangsorolták a nemzeteket. Ha elsőségről nem is beszélhetünk, azért világviszonylatban is a legerősebb nemzetek közé tartozunk.

Felvetésünkre, amely szerint sokan az aerobikot inkább női sportágnak tartják, Bali Dániel úgy fogalmazott, a köztudatban más kép él a sportágról, mint a valóság.

- Egyesek számára az aerobik kifejezés sajnos még mindig a fitness aerobikot jelenti, pedig a tornasportokhoz tartozó versenyaerobik teljesen más műfaj. Ebben a férfiak szerepe megkérdőjelezhetetlen, hiszen ők tudják a legnagyobb és leglátványosabb elemeket végrehajtani - magyarázta.

A sikerek az ismertséget is meghozták Bali Dánielnek, akit talán nem túlzás a lányok kedvencének nevezni. Ezzel kapcsolatban annyit említett, mindig akkor döbben rá, hogy milyen sok rajongója van, amikor a hölgyek egy-egy verseny utáni banketten szinte percenként lépnek hozzá, hogy közös képet készíthessenek vele.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva