Anyukám világa: így szurkol a pécsi úszó, Kenderesi Tamás édesanyja a képernyő előtt

2016. augusztus 09. kedd 14:09

Frissítve: 2016. augusztus 10. szerda 07:38

Anyukám világa: így szurkol a pécsi úszó, Kenderesi Tamás édesanyja a képernyő előtt

FRISSÍTVE: A 19 éves, pécsi úszó bronzérmet nyert 200 méteres pillangón a riói olimpián. "Elfáradtam, rám férne egy sajtburesz" - mondta viccesen a verseny után. Persze mi is nézzük, követjük a nyári olimpiai játékokat. De olyan szemmel nem láthatjuk, mint Kenderesiné Szücs Ibolya. Mert a pécsi úszó, Kenderesi Tamás édesanyja bizony másképpen éli meg a Rio de Janeiróban zajló történéseket, mint az összes többi ember, aki a magyar sikerekért szorít.

A tét hatalmas, a lehetőség óriási: Kenderesi Tamás, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. versenyzője a döntőben fog versenyezni, 200 méteres pillangóúszásban. Méghozzá világklasszisok társaságában, ami talán nem fog a mi fiúnkra bénító módon hatni.

- A büszkeség, ami jelenleg elsőre eszembe jut - árulta el Kenderesiné Szücs Ibolya. - A fináléba jutás után azonban azt kell mondanom, felesleges lenne indokolatlan álmokat szövögetni. A szövetségi kapitány, dr. Hargitay András azt mondta a fiamnak, ebből még bármi is lehet. Ő szakember, én meg csupán egy olyan anyuka vagyok, akire az évek során, a medencék környékén egy csomó dolog talán ráragadt. Ezért a szakmai részt meghagynám az arra hivatottaknak.

Maradnak tehát az érzelmek, amiket ilyen helyzetben talán nehéz is lehet kordában tartani.

- Valóban, csak téblábolok. Aztán a gondolataim természetesen elkalandoznak Brazíliába, az ötkarikás játékok helyszínére. Nagyon várom a döntő rajtját.

Milyen módszerrel képes végignézni a közvetítéseket? Állva tombol, vagy leroskadva szorít a gyermekért?

- Ülve követem az eseményeket, mert talán el sem bírná a lábam a súlyt. Össze is csuklanék a sorsdöntő pillanatokban.

- Az edzőnek, Tari Imrének mekkora meglepetés volt a tanítvány remek ideje a középfutamban?

- Értesüléseim szerint kicsit gyengébb időre számított. Meg is dicsérte Tamást a mutatott teljesítménye okán.

Egy vízilabdás tanácsa

Bár nem úszó, de Surányi László, a PVSK korábbi vízilabdázója jól ismeri Kenderesi Tamást. Ugyanis a már edzőként dolgozó szakember rendszeresen szokott találkozni a pillangós kiválósággal az Abay Nemes Oszkár Sportuszodában, Pécsett. Nos, Surányi sporttárs az elutazás előtt azt monda az olimpikonnak, ragadja meg az alkalmat. Ha talentuma meg a szerencséje úgy hozta, hogy ott lehet Dél-Amerikában, akkor vágjon oda. Mutassa meg mindenkinek, mire képes. Jó kis útravaló, érdemes megfogadni.

- Nem lesz könnyű a végső erőpróba sem, mert Cseh László mellett ott fog tempózni Michael Phelps, akit csak földönkívülinek emlegetnek a vízparton.

- Komoly a mezőny, ezért vagyok kissé visszafogottabb. A rutin, a kor a többiek mellett szól. A fiamnak eddig egy komoly versenye volt a felnőttek mezőnyében.

- De a korosztályában már letette a névjegyét. Amennyiben egy ifjúsági olimpiai aranyat úgy értékelünk. Máshogyan meg nem tehetünk!

- Kétségtelen, a tehetség, meg a szorgalom már eddig is megmutatkozott benne. Mégis, a világ legnagyobb sporteseménye egészen más, mindenki ezt hangoztatja. Hinnünk kell azoknak, akik már voltak hasonló rendezvényen. De azért valami nagyszerű még kikerekedhet a szereplésből.

- Ebben sokan reménykedünk. Mint aki a legjobban ismeri a mi főszereplőnket, miként jellemezné a csemetéjét?

- Van egy lényeges tulajdonsága. Amit a fejébe tesz, azt végrehajtja. Még akkor is, ha az éppen rossz dolog, de most természetesen a helyes úton halad. A többit meg hamarosan megtudjuk. Még akkor is, ha nehéz lesz kivárni.

A 200 méteres pillangó döntőjét augusztus 10-én, szerdán, magyar idő szerint 3 óra 28 perckor rendezik meg. Benne Kenderesivel, aki a legjobb időt teljesítette eddig az idei olimpián ebben a számban.

FRISSÍTVE: A legjobb idővel Kenderesi Tamás készülhetett a fináléra: a 19 éves magyar versenyző először az előfutamban, majd az elődöntőben is egyéni csúcsot úszott, emellett mindkét alkalommal legyőzte példaképét, a 19-szeres olimpiai bajnok amerikai Michael Phelpset.

Minden idők legeredményesebb olimpikonja a második, míg az idei eredmények alapján ranglistavezető Cseh a harmadik idővel jutott döntőbe. Az elképesztően erős mezőnyben ott volt még a szám címvédője, a dél-afrikai Chad Le Clos, valamint 400 méter vegyesen már bronzérmes japán Szeto Daija.

Az Olimpiai Uszoda jelentős része Phelpsnek szurkolt, óriási ovációval fogadták a szupersztárt.

A rajt előtt hatalmas hangzavar volt, a nézőket figyelmeztetni kellett. A start után Cseh nagy lendülettel kezdett először mégis Phelps érintette a falat. Féltávnál az amerikai mögött Cseh és Kenderesi volt a sorrend, a szám 30 éves világbajnoka azonban fokozatosan lassulni kezdett és már ekkor látni lehetett, hogy nem tud beleszólni az érmes csatába. Kenderesi ezzel szemben nagy hajrába kezdett, az utolsó métereken még az ezüstre is volt esélye, végül 1:53.62 perces egyéni csúccsal harmadik lett. Cseh ideje 1:56.24 perc volt.

"Nagyon boldog vagyok. Nagyon meglepődtem, hogy sikerült érmet szereznem. az utolsó öt méteren már a szívem vitt a célba. Izgalom volt bennem, de görcsösség nem" - mondta Kenderesi.

"A rajt előtti közjáték nem volt szerencsés, de nem ez volt a probléma. Az utolsó ötven méteren nem haladtam, szinte egy helyben álltam, ilyet olyan versenyen szoktam érezni, amikor előtte tíz percig úszok valami mást. Egyszerűen elfáradtam, próbáltam nekimenni, vártam, hogy jön az a londoni könnyed úszás, de nem jött. Ha fele olyan jó formában jöttem volna, mint amilyenben Londonban voltam itt simán lehetett volna nyerni. Kenderesi Tamásnak gratulálok a bronzéremhez, nekem pedig ott van még a 100, az nem olyan hosszú, talán jobban fogom bírni" - értékelt Cseh.

Az 1:53.36 perccel győztes Phelps ezzel pályafutása 20. olimpiai aranyérmét szerezte a japán Szakaj Maszatót mindössze négy századdal megelőzve.

Ez volt a magyar küldöttség ötödik érme: három arany és egy ezüst után az első bronz.
 

Képünkön: Kenderesi Tamás

Pucz Péter - Fotó: MTI: Illyés Tibor