Akár több tízezer látogató is követheti a jubileumi Mecsek Rallye küzdelmeit

2016. szeptember 27. kedd 16:08

Akár több tízezer látogató is követheti a jubileumi Mecsek Rallye küzdelmeit

Idén 50. alkalommal rendezik meg a Mecsek Rallye-t október 7-8-án. Az öt évtizedes múltra visszatekintő esemény, a Magyarországon legrégebben megrendezett technikai sportverseny hagyományos értékeket jelenít meg, és története során számos emlékezetes, érdekes, meglepő, megható és izgalmas pillanattal ajándékozta meg a versenyzőket és a nézőket egyaránt. Így lesz ez idén is, ígérik a szervezők.

A jubileumi Mecsek Rallye múltjából villantott fel részleteket bevezetőjében Vári Attila, a rendező PSN Zrt. vezérigazgatója a futamról rendezett keddi sajtótájékoztatón, hangsúlyozva, hogy a rendezvény turisztikai értelemben is nagy értéket képvisel. A korábbi kétszeres olimpiai bajnok pólós kiemelte, hogy a szurkolók számára leglátványosabb szakaszok péntek délután és este várnak a pilótákra a pogányi reptéren, ahol az első alkalommal még prológként indított futamot felváltva a versenybe is beleszámító rally-show-n száguld végig háromszor is a mezőny. Erre a szakaszra ugyan 1500 forintos belépőjegyet kell váltani, cserébe viszont rendkívül látványos, a harmadik menetben immár lámpafényes viadalnak lehetnek szemtanúi a nézők.

Vári Attila hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a másik két pénteki szakasz természetvédelmi területeken vezet keresztül, amelyeket a nézők elől elzárt területként rendeznek meg, ezért is javasolja mindenki számára, hogy pénteken a pogányi gyorsaságikat válassza.

A Ranga nevet hallva még az autósport iránt nem annyira érdeklődő sportrajongó is pontosan tudja, kiről van szó. Az egykori kiváló pilóta, Ranga László idősebb fia is részt vesz a Mecsek Rallye-n. A gyorsasági szakaszokról ifjabb Ranga László és Ranga Péter igyekeztek beavatni a kulisszatitkokba a média képviselőit. Az egykori legendás pilóta fiai szerint a legnehezebb szakaszok pénteken, azon belül is az esti lámpafényes gyorsokon várnak rájuk.

- Reflektorokkal olyan száguldozni, mintha egy csőben mennénk, igaz, hogy nagyon erős a fényük, de csak egy nagyon szűk szakaszt világítanak meg az autó mellett, különösen veszélyessé téve az autózást. Megvallom, kicsit félek is ettől, ha a péntek estét túléljük, ehhez képest szombaton lényegesen könnyebb feladat vár ránk - vélekedett a testvérpár ifjabbik tagja, az idén már egy sprint futam győzelemmel büszkélkedő Ranga Péter.

Olyan szakaszokkal tarkított ez a verseny, amilyenek nem nagyon akadnak máshol az országban. A Trefort-pusztai gyorsaságira mindenkinek érdemes odafigyelnie, nagyon nehéz pálya, és roppant látványos a nézők számára. A mezőnyre hét gyorsasági vár. Pénteken 3 gyorsasági szakasszal (Rally-show a pogányi reptéren, Trefort-puszta - 6-os út, Zobák - Pécsvárad, mindegyiket kétszer teljesíti a mezőny) veszi kezdetét az igazi, tétre menő verseny. Szombaton négy gyorsasági szakasszal zárul az idei Mecsek Rallye (Árpádtető - Camping, Bakonya - Nyárásvölgy, Orfű kör - Ranga László út, Camping - Árpádtető), és a tervek szerint dél körül a Széchenyi térre tér majd vissza mindenki, itt lesz az ünnepélyes célceremónia valamennyi mezőny számára - vette át a szót a Mecsek Rallye-n a testvérek közül ezúttal egyedül induló ifjabb Ranga László, aki egy Skoda Fabia R5 volánját forgatva igyekszik harcba szállni a legjobbakkal.

Az 50. Mecsek Rallye pénteken kora délután, Pécsett, a Széchenyi téren szervezett rajtceremóniával kezdődik, hogy aztán 15 órától már a pogányi repülőtéren bőgjenek fel a motorok a rallye-show keretében. A nézők minden gyorsaságin előbb a Historic Eb-futam mezőnyének szurkolhatnak, őket követi a Mecsek Classic mezőnye, majd az ORB, illetve az ORC futam.

A szervezők a hétvégén több tízezer látogatóra számítanak. Pénteken pedig már felbőgnek a motorok. Az 50. Mecsek Rallye alkalmából szervezett jubileumi kiállítás a verseny teljes ideje alatt a Széchenyi téren, a Megyeháza épületének földszintjén kialakított kiállítótérben várja az érdeklődőket.

Bővebb információért, időtervekért, térképekért érdemes a www.mecsekrallye.hu oldalt felkeresni.

EQM