A vitorlás szövetség elnöke, a pécsi dr. Kollár Lajos szerint éremmel térhetnek haza az olimpiáról

2016. július 25. hétfő 14:53

A vitorlás szövetség elnöke, a pécsi dr. Kollár Lajos szerint éremmel térhetnek haza az olimpiáról
Pontszerzésben reménykedik, viszont dr. Kollár Lajos amondó, némi szerencsével akár érmet is nyerhetnek a magyar vitorlás versenyzők a riói olimpiáról. A szövetséget vezető pécsi professzor lapunknak úgy nyilatkozott, fantasztikus sportolókat küldenek a játékokra. A szigorú doppingellenőrzések miatt rendkívül oda kell figyelni.


Szép reményekkel indulnak az ötkarikás játékokra a magyar vitorlázók. A versenyszámokban három magyar sportoló indulhat, rajtuk kívül két szörfös szerzett még kvótát. Őket ugyan a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egy kalap alá veszi, hazánkban viszont két különálló szövetségbe tartoznak.

Ha kijön a lépés, Berecz Zsombor, Érdi Mária és Vadnai Benjamin hatalmas boldogságot okozhatnak a magyar szurkolóknak.

- Kiváló sportolókat küldhetünk Rióba - kezdte dr. Kollár Lajos professzor, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke. - Berecz Zsombor az elmúlt években rendre az első tíz hely valamelyikén végzett a világversenyeken. Komoly esély van tehát arra, hogy pontot szerezzen az olimpián, de titkon reméljük, hogy akár dobogóra is állhat, megvan benne az ehhez szükséges képesség. Rátermett, érett, nagy elhivatottsággal készül az olimpiára - tette hozzá.

Harmadik lett a pécsi csapat a Kékszalagon

Hatalmas mezőny gyűlt össze az idei, immár 48. Kékszalag versenyen, hiszen már a második olyan év a mostani, amikor nem csak a klasszikus egytestű hajók, hanem a katamaránok is rajthoz állhatnak. Az mostani megmérettetés „specialitása" az időjárás volt, a meteorológia rossz időt jelzett, felmerült az is, hogy letiltják a versenyt. Végül a szakemberek hajszálpontosan megmondták, mikor érkezik a 130 kilométer per órás szelet és diónyi jeget hozó vihar - szerencsére nem a verseny idején tomboltak az elemek. A Kékszalagot Litkey Farkas nyerte, a pécsi csapat - dr. Kollár Lajossal a Tabu kormányánál - osztályában a harmadik lett, a Fehérszalagot pedig elhódították.

A sportoló remek fizikai állapotban van, a Pécsett végzett terheléses teszt során szinte „szétszedte" a gépet.

Hasonlóan jól szerepelhet a mindössze tizennyolc esztendős Érdi Mária, vagy ahogy a legtöbben szólítják, Mári.

- Fantasztikus versenyző, istenadta tehetség. Viszonylag későn kezdett el vitorlázni, a profi sportolók karrierje nálunk hét-nyolc évesen kezdődnek, ő tizenhárom éves korában vágott csak bele. Az elmúlt évben olyan csodákat művelt, hogy kitelik tőle, hogy érmet nyer, holott ez egyáltalán nem elvárás tőle. Az esélytelenek nyugalmával készülhet - fogalmazott az elnök.

A magyar vitorlás csapat harmadik tagja, Vadnai Benjámin ugyan nem szerzett kvótát, mégis ott lehet Rióban.

- Tomai Balázs is megszerezte az indulási jogot, de egy 2013-as szabály szerint, amelyet minden sportoló elfogadott és aláírt, a kijelölt nemzetközi világversenyek alapján mehetnek a sportolóink az olimpiára. Benjamin minden minősítő versenyen legyőzte Tomait, ezért őt kell Rióba küldenünk. Vérzett Balázsért a szívem, de a szabályokat be kell tartani - mondta dr. Kollár Lajos, aki Vadnainak nem jósol sem pontszerzést, sem érmet, várhatóan a 2020-as tokiói játékokra érik majd be.

A vitorlázás persze rendkívül összetett sport, számos tényezőtől függ, hogy a  sportolók hányadik helyen zárnak majd. Egy azonban biztos, akárcsak a többi sportág versenyzőinél, náluk is szigorú doppingellenőrzésekre kell számítani. Gyakorlatilag nem tehetik ki a lábukat otthonról anélkül, hogy az interneten ne jeleznék, hol tartózkodnak. A mintát pedig éjjel-nappal levehetik, amelyet aztán tíz éven keresztül őriznek, és időről időre újra megvizsgálják a legújabb technológiák felhasználásával.


Képünkön: dr. Kollár Lajos (középen) a Kékszalagon harmadik helyen végzett csapatával.

Palotás P.