A Nevelésinél és a Kossuth téren is szurkolhatunk a világbajnokság alatt

2014. június 03. kedd 16:12

A Nevelésinél és a Kossuth téren is szurkolhatunk a világbajnokság alatt

Két nagyméretű LED fal előtt is szurkolhatnak a pécsiek a nyári labdarúgó világbajnokság ideje alatt: a Nevelési Központnál az önkormányzat és a PSN Zrt., a Kossuth téren pedig az egyetemi hallgatói önkormányzat, valamint Pécsi Sörfőzde rendez közös meccsnéző bulikat. Az időeltolódás miatt sokszor éjszakába nyúló szórakozásról lesz szó.

A 2012-es Európa-bajnokság idejére szervezett programok sikerén felbuzdulva a június 12-én rajtoló brazíliai labdarúgó-világbajnokság idejére is "kivetítős" meccsnézést és focitornát szervez az önkormányzat a Pécs Sport Nonprofit (PSN) Zrt.-vel közösen a Nevelési Központnál.

- Akárcsak két évvel ezelőtt, a futópályánál alakítjuk ki a homokkal feltöltött játékteret, ahol huszonnégy csapatos strandfoci tornát szervezünk - mondta el érdeklődésünkre Szűcs Zsolt, a PSN Zrt. kommunikációs igazgatója.

Éjszakai program lesz

A világbajnokságon június 12-én indul útjára a labda a Brazília-Horvátország mérkőzésen. Az időeltolódás miatt a dél-amerikai torna találkozóit Magyarországon (élőben legalábbis) a legtöbbször éjszakába nyúlóan nézhetjük. Az első meccs hazai idő szerint este tízkor kezdődik, de több összecsapás kezdési időpontja is éjfél vagy este kilenc óra. A döntőt július 13-án rendezik.

A játékosok aztán esténként kivetítő előtt pihenhetik ki a napközbeni fáradalmakat, de természetesen az ingyenes közös meccsnézésekre mindenkit várnak a szervezők. Ahogy az egy ilyen jellegű rendezvényen illik, a nagyméretű LED fal mellett természetesen a sörkert és a büfék sem maradnak el.

Nem csak Kertvárosban rendeznek azonban szabadtéri közös meccsnézést, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatói önkormányzata, valamint a Pécsi Sörfőzde Zrt. a belvárosi Kossuth térre hozza el a foci vb hangulatát.

Perkálhatnak a vendéglátósok

A labdarúgó világbajnokság mérkőzéseit - ahogy az lenni szokott - nem csak otthon vagy szabadtéren, hanem a különböző vendéglátóhelyeken is figyelemmel követhetjük. A foci vonzza a közönséget, ám a tulajdonosoknak ezért tízezreket kell fizetni. Az előírások értelmében nagyjából havonta 10-15 ezret kell a jogvédelemmel foglalkozó Artisjusnak, nagyjából kétezer forintot pedig a NAV-nak kicsengetni televíziónként.

Az elképzelések szerint a szintén ingyenes rendezvény túlmutat a labdarúgáson. Azokban az időszakokban ugyanis, amikor éppen nincsenek mérkőzések, amatőr egyetemi zenekarok fellépésétől lesz hangos a tér, a PVSK kosarasainak jóvoltából pedig június 14-én streetball-bajnokságot is rendeznek.

A PTE és a sörgyár szervezőcsapata már felvette a kapcsolatot a környéken található egyházi felekezetekkel, valamint a szintén a Kossuth téren otthonra lelő Tüke Piac csapatával annak érdekében, hogy a június 12-én rajtoló program senkiben se hagyjon tüskét.

A pécsi önkormányzat a Kossuth teret ingyenesen bocsátja a hallgatói önkormányzat és a Pécsi Sörfőzde rendelkezésére a világbajnokság idejére.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva