30 éve történt: a PMSC ezüstérmes lett az NB I-ben

2016. április 26. kedd 15:11

30 éve történt: a PMSC ezüstérmes lett az NB I-ben

Mindenki őrjöngött a stadionban, amikor a PMSC 4-1-es sikerével bebiztosította ezüstérmét az élvonalban. Éppen 30 éve.

Jeles évfordulóhoz érkeztünk: 1986. április 26-án, azaz éppen kerek harminc évvel ezelőtt a PMFC jogelődje, a Pécsi Munkás Sport Club az 1985-86-os első osztályú bajnokság utolsó fordulójában 4-1-re verte hazai pályán a Békéscsabai Előre Spartacus SC gárdáját, ami után ezüstérmes lett a piros-fekete együttes a labdarúgó NB I-ben!

Az újmecsekaljai stadion lelátóin jó 15 000 ember zsúfolódott össze. A vendég a Békéscsaba volt, a PMSC számára pedig a 2. hely megszerzése volt a tét. A viharsarkiak további sorsát semmi sem veszélyeztette, a 30. forduló után a 12. helyen fejezték be a bajnokságot. A meccset Plasek sípmester vezette, méghozzá közmegelégedésre. A két csapat összeállítása a következő volt:

PMSC: Bodnár - Kónya, Toma, Róth, Brezniczky - Lutz (Bérczy, a 63. percben), Turi, Czérna, Lőrincz - Lovász, (Dobány, a 73. percben), Mészáros. Vezetőedző: Garami József.

Békéscsaba: Leboniczky - Vigh, Szabó II., Varga - Kelemen, Pásztor, Csanálosi, Fecsku (Takács Z., a 73. percben), Takács J. (Sulia, a 63. percben) - Steigerwald, Szekeres. Vezetőedző: Süle István.

Alig kezdődött el a meccs, máris a csabaiak hálójában táncolt a labda Turi megmozdulása után. Mindez megadta az alaphangot a fergeteges ünnepléshez, amibe csak néhány másodpercig vegyültek hamis hangok, amikor a vendégek kiegyenlítettek. A riadalom azonban csupán rövid ideig tartott, mert újra a piros-feketékhez került az előny Róth révén.

Több jelentős fordulat pedig azon a három évtizeddel ezelőtti szombaton már nem következett be. A pécsi munkások Turi, Róth, Brezniczky és Lőrincz góljaival 4-1-re nyertek, bebiztosítva ezzel a bajnokságban a 2., ezüstérmet érő helyet.

Gólszerzők: Turi 1-0 (az 1. percben), Szekeres 1-1 (a 32. percben), Róth 2-1 (a 39. percben), Brezniczky 3-1 (a 73. percben), Lőrincz 4-1 (a 79. percben).

Nem maradt más hátra, 30 év távlatából is jelképesen kalapot emelünk az akkori játékosok nagysága és sikere előtt.

Képünkön: A díjkiosztó a Nádor Szálló kupolatermében.

Forrás: PMFC.hu