Zsolnayék sírhelye nem olyan fontos

2008. november 09. vasárnap 19:57

Zsolnayék sírhelye nem olyan fontos
A Zsolnay Kulturális Negyed (ZsKN) projekt egyik elemeként mindenképpen jut majd pénz Zsolnay Vilmos és neje sírhelyének valamint annak környezetének felújítására is. Egyelőre azonban nem tudni, hogy a több mint félmilliárdos renoválás mikorra készül el, s mikortól lesz ismét látogatható a Zsolnay Mauzóleum. A ZsKN prioritást élvező elemei ugyanis a rendezvényhelyszínek, ilyetén a síremlék-helyreállítás "nem sürgető ügy".

Széttört lépcsők, repedezett pirogránit építőanyagok, málladozó vakolat, enyészetté vált kőkerítés. Ilyen látvány fogadja azt a turistát, aki manapság felkeresi Pécs egykoron méltán híres látványosságát, a nemrégiben végleg bezárt, s Szikorszky László tervei alapján 102 évvel ezelőtt elkészített Zsolnay Mauzóleumot. Az államosítás óta gyakorlatilag gazdátlan épületen és környezetén azonban nem csak az idő hagyta nyomát, hanem a rongálók és a tolvajok is. Utóbbiak felelősek a kápolna kirámolásáért és az oda vezető utat szegélyező pirogránit oroszlánok zömének eltűnéséért is.

Tekintse meg a helyszínen készített fotóinkat: KLIKK IDE!

Évekkel ezelőtt, a ZsKN projekt elemeinek ismertetésekor lélegezhettek fel a szabadkőműves motívumokkal is teletűzdelt mauzóleum szerelmesei, hiszen eldőlt: a fél évszázada dögrováson lévő emlékhely és környezete is megújul majd. A tervek szerint eredeti pompájában, vadonatúj, természetesen a Zsolnay-gyárban készülő építőelemekkel, díszítésekkel és természetesen az oroszlánokkal láthatjuk majd Zsolnay Vilmos és felesége végső nyughelyét.

Nem tudni azonban, hogy a nettó értéken is több mint félmilliárdosra becsült felújítás pontosan mikorra valósulhat meg.

Nem itt temették el

"Zsolnay Vilmos 1900. március 23-án hunyt el, akkor a pécsi Budai városrész ótemetőjének Szent Mihály-kápolnájában temették el. A következő évben, 1901-ben veje, Sikorszky Tádé tervei alapján került tető alá ez az épület, aki a gyár művészeti vezetője és ismert műépítész volt. További 12 év munkájával, a fiú, Miklós megörökítette apja életművét.
1913. október 13-án este fél 10-kor hozták ki a temetőből vállukon az ezüstözött ónkoporsót a fiú Miklós és a három fiú unoka: Zsolt, László és Tibor, és vitték a mauzóleumhoz fölvezető följárón, ahol a Zsolnay-gyár dolgozói sorfalat álltak és acetén lámpával világítottak. Felvitték a kápolnába, ahol megtartották az istentiszteletet, majd 1913. október 13-án 11 órakor, teliholdnál levitték a kriptába és elhelyezték a szarkofágban, mely most is nyugvóhelye.
1919-ben a feleség, Bell Teréz halálakor a szarkofágot megmélyítették, és a férj fölé temették el őt."
www.mesterposta.hu Horváth Ágota írása

A EKF beruházási ügyeiben illetékes szakembere, Merza Péter, a Pécs2010 Menedzsment Kht. fejlesztési igazgatója lapunknak azt mondta, hogy a rekonstrukció alapját képező tervek készen vannak, azokat a szakhatóságok is engedélyezték már. Mint utalt rá, amint megkötik a szerződést a ZsKN kivitelezőjével, onnantól kezdve bármikor elkezdődhetnek a munkálatok a helyszínen. A negyed átépítésének kezdetét 2009 tavaszára teszik, ez ugyanakkor nem jelent egyet a mauzóleum felújításának kezdetével.

Merza Péter elmondta, a ZsKN-projektben a rendezvényhelyszínek (a "Kis Kiállítótér", a Bóbita Bábszínház, a Családi és Gyermek Negyed, az Egyetemi Negyed) élveznek előnyt, tehát ezen elemek elkészültét követelik pontos dátumra. A mauzóleum egy műemlék, amely kapcsán nem ragaszkodnak időbeni megkötéshez.

Bozóky Anita, a Zsolnay Örökség Kezelő Kht. vezetője ugyanakkor bízik benne, hogy mindennek ellenére legkésőbb - már csak a Pécsre látogatók érdekében - a turistaszezon kezdetére befejeződnek a munkálatok.

Nem olyan egyszerű ugyanakkor a helyzet, hiszen a mauzóleum felújításának időpontját illetően a gyár a legfontosabb tényező. Itt készítik el ugyanis az építőanyagokat, a díszítő elemeket, valamint az oroszlánokat. A több százmillió forintot felemésztő gyártási folyamat előzetes becslések szerint két évet vesz igénybe, miközben a gyár költöztetését is meg kell majd oldani időközben. Bár egyes, a mauzóleumhoz kapcsolódó elemekkel már elkészültek, egyelőre nem jelenthető ki biztosan, hogy mikorra lesz készen mind.

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva