Zsinórban nyeri a zongoristák versenyeit Boros Misi, a pécsi Jókai kisdiákja

2013. november 09. szombat 18:03

Zsinórban nyeri a zongoristák versenyeit Boros Misi, a pécsi Jókai kisdiákja

Pajtásai nem véletlenül hívják "ifjú Mozartnak" a tízéves pécsi kisfiút, Boros Mihályt. Bár ő tiltakozik az összehasonlítás ellen, a Jókai Mór Általános Iskola ötödik osztályos tanulója kiválóan játszik zongorán, májusban a római Mozart zongoraversenyen kiemelt első helyet nyert, ezen a héten pedig Münchenben vett részt Lang Lang kurzusán. De nem csak a római zsűri szavazott neki bizalmat, idehaza is többször aratott már elsöprő sikert.

Négy éve tanul zongorázni a Liszt Ferenc Zeneiskolában. Azóta számos hazai és nemzetközi hangversenyen mutathatta meg tehetségét. Megyimóreczné Schmidt Ildikó a zongoratanára, akinek nagy szerepe van a sikereiben. Misi kedvencei közé tartozik többek között Mozart és Chopin.

- Zongorista szeretnék lenni - mondja mosolyogva, de a rá jellemző határozottsággal a művészpalánta. - Sokat játszom Mozartot és Chopint, és nagyon szeretnék majd megtanulni bonyolult Beethoven darabokat is.

Díjak, kitüntetések

A teljesség igénye nélkül kiemeltünk pár első helyezést a sok közül.
2010 - Dél-Dunántúli Regionális Zongoraverseny: aranyérem
2011 - Baranya Megyei Zeneiskolák Zongora négykezes találkozó: Kiemelt arany minősítés, első helyezés, a testvérével, Boros Dániellel közösen
2011 - III. Országos Bartók Béla Zeneiskolai Zongoraverseny: kiemelt nívódíj, első helyezés
2012 - Baranya Megyei Zongorista Növendékek Találkozója: kiemelt arany fokozat 2013 - XIII. Országos Zongoraverseny Döntő 1. korcsoport: kiemelt I. helyezés, Ferenczy György Alapítvány - Chopin Társaság különdíja, Veroszta Magda díj
2013 - VIII. Mozart Nemzetközi Zongoraverseny Róma, kiemelt első díj, különdíj: a versenyen adott legmagasabb pontszám.

Jó úton halad, hiszen háromszáz jelentkező közül választották ki nemrég Lang Lang, a világhírű kínai zongoraművész képzési programjába, amelyre a világ minden tájáról jelentkeztek és csak tizenkét gyermek vehet részt rajta. Velük november elején Lang Lang személyesen egy hétig foglalkozott Münchenben - Misi és szülei e hét végén térnek haza a bajor fővárosból. A pécsi kisfiú egyetlen magyarként került be a mezőnybe, mellette az Egyesült Államokból, Kanadából, Kínából, Mexikóból, Spanyolországból és Németországból vettek fel gyerekeket, ám szinte mindenki idősebb volt nála.

A Jókaiban nem tartják csodabogárnak, inkább csodagyereknek.

- Az iskolában már kaptam tantestületi, igazgatói, osztályfőnöki dicséretet és megkaptam a Városközponti Iskola központi Oscar díját is. A Jókaiban megértik, ha néha hiányoznom kell az órákról. Az osztályom körülbelül negyede jár zeneiskolába, így ez a része nem fura nekik, a sikereimre pedig ők is büszkék.

A család

Édesapja és édesanyja a PTE professzorai, mindketten tanultak zenét. A családban nem volt még hivatásos muzsikus, a nagypapa viszont szépen hegedült. Mihályt, nagyobb testvéréhez Dánielhez hasonlóan, zongorára íratták be először. Testvére tizenhárom éves, szintén ügyesen zongorázik. A családi ünnepek alkalmával a fiúk együtt is tudják kamatoztatni tehetségüket és megörvendeztetik a nagyszülőket egy-egy szép négykezes zongoradarabbal. A szüleik méltán lehetnek büszkék rájuk: amíg Misi elsősorban zenei téren ér el sikereket, Dani az iskolában brillírozik, országos negyedik helyezést ért el kémiában.

A szülei szerették volna, ha több mindent kipróbál, hogy maga dönthesse el, mit szeretne csinálni. Misi a zongoraórák mellett hegedülni tanul, teniszezni, úszni és télen jégkorongozni jár. Bár még csak tízéves, nagyon céltudatos és talpraesett, jól kezeli a kötött beosztást.

Felsorolni is nehéz, mennyi mindent csinál, mégis úgy érzi, mindenre jut ideje, még egy kis kikapcsolódásra is.

- Hétvégenként, ha végeztem a leckémmel és a gyakorlással, találkozom a barátaimmal vagy focimeccset nézek. A Bayern München, a Barcelona és természetesen a PMFC a kedvenceim.

Édesapja, Boros János filozófus azt mondja, Misi egyáltalán nem izgulós, ez is segíti a jó szereplésben. A művészetekben nem csak zenei téren tartják őt tehetségesnek. A Sivatag hercege című színházi előadásban ő volt az egyik gyermekszereplő, körülbelül negyvenszer játszották a PNSZ-ben darabot.

Horváth P.