Zsarolni próbált egy bankot egy férfi, azt remélve, hogy elengedik tartozását

2017. május 24. szerda 09:04

Zsarolni próbált egy bankot egy férfi, azt remélve, hogy elengedik tartozását

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészég zsarolás bűntette miatt emelt vádat egy pécsi férfi ellen, aki egy pénzintézetet próbált megzsarolni a tartozásának elengedése miatt.

A vádlott 2011. évben kezességet vállalt egy gazdasági társaság hitelszerződésénél, melyet a cég a későbbi sértett pénzintézettel kötött. A gazdasági társaság a hitelt nem fizette vissza, ezért a bank a követelését a céggel, illetve a kezessel szemben bírósági úton érvényesítette.
 
A bíróság jogerős ítéletében kötelezte a céget, illetve a vádlottat a szerződésből eredő kötelezettség megfizetésére. A követelés kiegyenlítésére az ítéletet követően sem került sor, azonban a vádlott 2015. októberében levélben megkereste a pénzintézet jogi képviselőjét. A levélben előadta, hogy a bankkal kapcsolatban tényfeltáró újságcikk készült, ami nem jelent meg, azonban a cikk a birtokába került és amennyiben a bank a követelését nem engedi el, úgy ezen cikket újságokban, illetve más formában is megjelenteti.

A vádlott célja az volt, hogy a pénzintézetet megfenyegetve a tartozását elengedjék. A bank a férfi követelését nem teljesítette, így vagyoni hátránya nem keletkezett. A vádlott cselekménye a zsarolás bűntett kísérletének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
 

 

Forrás: Baranya Megyei Főügyészség