Zeneszüret Pécsett: az északi kultúra jegyében

2015. október 07. szerda 13:12

Az északi kultúra hatja át az idei Zeneszüret fesztivál rendezvényeit, amelyeket október 18. és 25. között rendeznek meg Pécsett.

Kuti Judit, a szervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. marketingigazgatója szerdán, az idén az "Észak délen" alcímet viselő eseménysorozat beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta, a két világhírű zeneszerző, a finn Jean Sibelius és a dán Karl August Nielsen születésének 150. évfordulóján megrendezett fesztivál 17 helyszínen 41 programra várja az érdeklődőket. Törekvésük, hogy a családi és kísérőrendezvényeikkel a komolyzenét rendszeresen nem hallgató, de az iránt fogékony közönséget is elérjék.

Kiemelte: a nyitóesemény a kategóriájában a világ tíz legjobb együttese között jegyzett Budapesti Fesztiválzenekar koncertje lesz Marek Janowski vezényletével és a még az énekesek között is átlagon felüli hangterjedelmű szoprán, Sophie Klussmann közreműködésével.

A pécsi bazilika szomszédságában álló és a közelmúltban konferenciateremmé alakított magtár épületében a Budapesti Vonósok skandináv szerzők romantikus műveit szólaltatják meg október 22-én, a Kodály Központban pedig a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara jóvoltából Liszt- és Wagner-darabok csendülnek fel október 23-án.

Kuti Judit kitért rá, hogy október 24-én az ANK Művelődési Ház ad otthont a Dán Királyi Zeneakadémia kamarazene-tanára, Bjarke Mogensen és a kárpátaljai származású harmonikaművész, Demeniv Mihály "harmonikapárbajának", október 25-én a Palatinus Hotel Bartók terme pedig a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató versenyből ismert Boros Misi, Sándor Zoli, Rigó Roland és Szalai Lotti hangversenyének.

Hozzátette: a Zeneszüretet Wolfgang Seifen berlini muzsikus-professzor orgonahangversenye zárja a bazilikában.

Keresztény Ákos, a Filharmónia régióvezetője a kísérőprogramokról szólva elmondta: a fesztivál nyolc napja alatt az érdeklődők láthatják Vikár Béla és a Néprajzi Múzeum tradicionális finn hangszerekből álló kiállítását a Kodály Központban, élvezhetik a "sarki fénnyel érkező zenét" a planetáriumban, megkóstolhatják egy belvárosi étterem erre az alkalomra összeállított skandináv menüjét.

Lehetőség lesz arra is, hogy a közönség betérjen a Király utca 12. szám alatt a Zeneszüret idején működő hangszerkészítő műhelyekbe és bepillantást nyerjen kürtök, tubák, harsonák, s egyebek mellett orgonák építésének, javításának titkaiba, valamint arra is, hogy az Apolló moziban megnézze a skandináv filmművészet néhány közelmúltban bemutatott alkotását.

Szamosi Szabolcs orgonaművész, a Filharmónia ügyvezetője hangsúlyozta: az először 2011-ben rendezett fesztiválnak az idei az eddigi legszínesebb programkínálata.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Filter néven kulturális tér és kávézó nyílik a Filharmónia volt Színház téri irodájában, amelyet a közönség szokásainak változása és a társaság más irodáinak nyitása okán a közelmúltban bezártak. Az új tér zenével, irodalommal kapcsolatos esteknek, beszélgetéseknek is otthont ad.

MTI