Zárszakértővel jöttek a pécsi Sufni üzemeltetői, az ő segítségével jutottak be a szórakozóhelyre

2015. április 15. szerda 16:34

Zárszakértővel jöttek a pécsi Sufni üzemeltetői, az ő segítségével jutottak be a szórakozóhelyre

Zárszakértővel nyittatták ki az üzemeltetői kedden délután azt a pécsi főtéren található szórakozóhelyet, amelyet közel egy éve zárt be a Baranya Megyei Kormányhivatal (BAMKH). A Sufni nevű vendéglátó-egység vezetőinek jogi képviselője lapunknak elmondta, az elszámolási vita miatt indult birtokvédelmi eljárás és az utána következő per is nekik adott igazat. A kormányhivatal szerint azonban egyik eljárás sem zárult le még jogerősen.

Hosszú percekig szólt a riasztó kedden délután a Széchenyi téren, miután a Baranya Megyei Önkormányzat épületének földszintjén található Sufni elnevezésű bár üzemeltetői zárszakértő segítségével jutottak be a szórakozóhelyre. Az akciónál jelen volt dr. Hirt Mihály ügyvéd a Pécsi Újság.hu-nak az előzményekről azt nyilatkozta, elszámolási vita alakult ki a helyiséget bérbe adó Baranya Megyei Kormányhivatallal.

A részletekről szólva felidézte, a kormányhivatal felmondta az eredetileg öt évre kötött bérleti szerződést az üzemeltetőkkel. Mindezt tette úgy, hogy szűk egy évvel ezelőtt egy délutáni napon kiürítette az amúgy nyitva tartó éttermet. A bár vezetői ezt követően indítottak birtokvédelmi eljárást, amelyben Mohács jegyzője tavaly szeptemberben az üzemeltetők javára döntött, kötelezve a hivatalt az eredeti állapot helyreállítására.

Többször rendezhették volna

Dr. Horváth Zoltán baranyai kormánymegbízott az esettel kapcsolatban érdeklődésünkre úgy fogalmazott, a Beer Hunter Kft.-vel kötött bérleti szerződést a cég bérleti díjat, üzemeltetési és egyéb költségeket is magában foglaló húsz havi tartozása miatt a megyei kormányhivatal részéről azonnali hatállyal felmondták, így 2014. július negyedikén a szerződés megszűnt.
A bérleti szerződés felmondásának érvényessége tárgyában indított perben hozott I. fokú ítélet ellen a kormányhivatal fellebbezett, így sem a per, sem a cég által indított birtokvédelmi eljárás nem tekinthető jogerősen lezártnak. Hozzátette, a kormányhivatal az elszámolási vita során több esetben lehetőséget biztosított az önkéntes teljesítésre és a vita rendezésére - így március 27-és és 31-én - azonban ez nem vezetett eredményre. Jelenleg a Budapest Környéki Törvényszék Cégbíróságának jogerős és a cégközlönyben közzétett végzése alapján a cég kényszertörlési eljárás hatálya alatt áll.

Hirt Mihály megjegyezte, a kormányhivatal ennek nem tett eleget, majd a határozat érvénytelenítésére pert indított. Az ügyvéd elmondta, az eljárást első fokon a Mohácsi Járásbíróságon a BAMKH elvesztette, de továbbra sem engedte vissza az ingatlanrészt a bérlőnek és kezdeményezte bíróság határozatának felfüggesztését is. Az erről szóló kérelmet, a mohácsi jegyző is elutasította - jegyezte meg.

Néhány hete - így a jogi képviselő - levélben kérték a kormánymegbízottat, hogy a hivatal tartsa be a jogszerű eljárásrendet. A megkeresésre azonban nem kaptak választ. Hirt arra is kitért, hogy a szórakozóhely kedd délutáni birtokbavétele előtt megkeresték a rendőrséget és dokumentumok bemutatásával előre tájékoztatták tervükről a hatóságot.

Az ügyvéd úgy összegzett, a fenti lépésük teljesen jogszerű, és ha a kormányhivatal úgy látja, hogy jogellenes volt az üzemeltetők lépés, akkor ugyanolyan birtokvédelmi eljárást kezdeményezhet, mint annak idején a bérlők.

Hirt tájékoztatása szerint az időközben helyszínre kihívott rendőrök megállapították, hogy az akció jogszerű volt. A tulajdonosok ezt követően szeretnék folytatni az szórakozóhely üzemeltetését, de figyelemmel kísérik a hivatal következő lépéseit.

B. G.