Zarándok szálláshelyeket, fitnesz- és ökoparkot építenek Pogányban

2014. november 21. péntek 13:19

Zarándok szálláshelyeket, fitnesz- és ökoparkot építenek Pogányban

A pécsi régió fejlesztésének egyik motorja lehet, ha sikerül minél több új, zöldmezős beruházást megvalósítani. Ezek nagy többsége a megyeszékhelyhez kötődik, ám azért szerencsére akadnak ettől eltérő pozitív kezdeményezések is.

Ilyen a nagyvárostól alig tízegynéhány kilométerre fekvő pogányi térség új beruházása, mely turisztikai központtá válhat.

A Pogány-völgy mentén indult projekt keretében 350 millió forintos befektetéssel készül a fejlesztések első lépcsőjében egy panzió, amely nyolc lakrésszel, konferencia teremmel várja a közeli (pécsi) és távoli pihenni és kikapcsolódni vágyókat. A háromszintes épület festői környezetben lesz található, ami mellett patak, a Pogányi tó és a dombos térség panorámája gyönyörködteti a szemet.

Maga a létesítmény is a kor igényei és elvárásai szerint készült. Az energiaellátásban geotermikus energiát, napelemeket és napkollektorokat fognak használni.

A kiválasztásban a helyszín minden gyönyörűsége mellett fontos szerepet játszhatott az is, hogy a közvetlen közelben található a Mária-út, sőt még egy másik zarándok útvonal is, a "magyar El Camino". A működtetők ennek megfelelően szeretnék kiszolgálni a vallási turizmust is.

Mindezek mellett a Pogány-völgy más fejlesztéseknek is színtere. A komplexum mellett - amiben egyébként szabadtéri fitneszpark és nagy területű gyermek játszótér is lesz - egy ifjúsági alapítvány gyermek ökoparkot alakít ki. Az új létesítmény közel négyszáz millióból készül, s a megvalósulás, a környező utak építése, a parkosítás során közel nyolcvan embernek ad munkát.

 

K.E. - Fotó: Dittrich Éva