Viszik a vasasi szenet, egy hónap alatt kétezer mázsát értékesítettek

2015. május 23. szombat 18:16

Viszik a vasasi szenet, egy hónap alatt kétezer mázsát értékesítettek

Ugyan a termelés csak márciusban indulhatott meg, az előzetes várakozásoknak megfelelően teljesít az újranyitott vasasi szénbánya: a fűtési szezon végén is sikerült kétezer mázsa szenet értékesíteni. Akár növelhetik is a kitermelést.

Tavaly decemberben - az elhúzódó engedélyezési eljárást követően - kezdték meg a termeléshez szükséges előkészítési munkálatokat az újranyitott külszíni vasasi szénbányában.

- A tényleges bányászati tevékenységet csak a fűtési szezon végén, márciusban kezdhettük meg, amikorra a tüzelőanyag kereslet - érthető okokból - már meglehetősen visszafogottá vált - nyilatkozta munkatársunknak Marton Ferenc, a Pannonpower Zrt. kommunikációs vezetője. Hozzátette: a bánya március végi újranyitása óta mintegy négyezer mázsa feketeszenet hoztak a felszínre, ebből egy hónap alatt nagyjából kétezer mázsát vásárolt meg a lakosság. Ezek az adatok megfelelnek az éves termelési tervnek.

Végső következtetéseket azonban nem vonnak le a szakemberek a bánya sikerét illetően, hiszen ehhez legalább egy teljes év ismerete és egy téli fűtési szezon tapasztalatai szükségesek.

Ugyan a bánya jelenleg a kis tételben vásárlókra támaszkodik, természetesen az üzemeltető cégnél nem csak a lakossági értékesítésben látják a jövőt.

- Az engedélyezett termelési mennyiségek a lakossági hasznosítás mellett lehetővé teszik az ipari szereplők olcsó szénnel történő ellátását, a termelési kapacitások felfuttatását. A partnereket folyamatosan keressük - mondta Marton Ferenc.

A bánya az évi 15 ezer tonna termelési intenzitás mellett jelenleg tíz főnek ad munkát. Ha a piac visszaigazolja a Pannonpower várakozásait, és sikerül olyan ipari vállalatokkal megegyezni, akik nagy volumenben hasznosítanák az ásványvagyont, ez a szám növekedhet. Ehhez adottak a feltételek, hiszen a bányatelek még hárommillió tonna ásványvagyont rejt.


Képünkön: munkában a vasasi bányászok. 

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc