Visszakapja a Pécsi Egyházmegye az ellopott püspöki ékszereket

2014. április 23. szerda 14:12

Visszakapja a Pécsi Egyházmegye az ellopott püspöki ékszereket

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság április 23-án sajtótájékoztató keretében számolt be a Pécsi Egyházmegye sérelmére jelentős értékre elkövetett lopás bűntette miatt folytatott nyomozás eredményeiről.

A sajtótájékoztatón Dakos József dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány ismertette a nyomozás főbb részleteit, elismeréssel szólt a két ország hatékony együttműködéséről, majd megköszönte a nyomozásban résztvevő osztrák és magyar rendőrök munkáját.

Andreas-Thomas Nagy, az Osztrák Nagykövetség belügyi attaséja elmondta, hogy személyesen jelen volt a gyanúsított első ausztriai kihallgatásán, melyet a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói hajtottak végre, méltatta a két ország rendőreinek magas szintű munkáját.

Mint arról korábban hírt adtunk, a Pécsi Bazilika Mária-kápolnájából egy ismeretlen püspöki ékszereket tulajdonított el. A széleskörű nyomozati munka eredményeként a rendőrök néhány napon belül azonosították a feltételezett elkövetőt, akiről megállapították, hogy külföldön tartózkodik, így ellene európai elfogatóparancsot bocsátottak ki. Az osztrák rendőrök február 1-jén egy grazi lakásban fogták el H. Krisztián 25 éves pécsi lakhellyel rendelkező férfit. A kiadatási eljárás lefolytatása után április 15-én adták át az osztrák hatóságok a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozóinak a férfit.

Az eltulajdonított ékszereket - kettő kivételével - a rendőrök Pécsett és Grazban lefoglalták, amelyeket a Pécsi Egyházmegyének rövid időn belül átadnak.

Dr. Udvardy György megyéspüspök nagy örömét fejezte ki, hogy a felbecsülhetetlen értékek ismét hazakerültek. Elismeréssel szólt a magyar és osztrák rendőrök munkájáról.

H. Krisztián előzetes letartóztatását a Pécsi Járásbíróság április 18-án elrendelte, vele szemben jelentős értékre elkövetett lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja az eljárást.

EQM – BMRFK