Vigyázzon, nehogy kevesebb nyugdíjat kapjon! A leendő pécsi nyugdíjasok ötödénél lehet hiányosság

2015. március 02. hétfő 16:15

Vigyázzon, nehogy kevesebb nyugdíjat kapjon! A leendő pécsi nyugdíjasok ötödénél lehet hiányosság

Tavaly augusztus óta zajlik az adategyeztetés a hamarosan nyugdíjba vonulókkal. A feladatot végző megyei kormányhivataltól azt a tájékoztatást kaptuk, Baranyában összesen több mint háromezer levelet küldtek ki a biztosítotti bejelentésekkel kapcsolatban. Nagyjából és átlagban azonban ötödüknél (látszólagos vagy valós) hiányosságra bukkannak.

Az adategyeztetés a biztosítottak teljes körét érinti, ötéves korcsoportokban ütemezetten.

- Először az 1955 és 1959 között született korosztályt kell az adategyeztetésbe bevonni, amennyiben nem rendelkeznek a nyugdíjbiztosítási igazgatóságtól 2009. december 31. után kiadott szolgálati időt összesítő határozattal - tájékoztatta munkatársunkat dr. Mikoly Lilian, a Baranya Megyei Kormányhivatal Nyugdíjfolyósítási Igazgatóság igazgatója. - Az ebben a korcsoportban születettek adategyeztetési eljárását 2016. december 31-ig kell befejezni, ezt követi az 1960-1964 között született személyek köre, majd így tovább. Fokozatosan mindenki sorra kerül - tette hozzá.

Kérdésünkre elmondta, a megyében eddig 3043 biztosított esetében kezdeményeztek adategyeztetési eljárást. A számok pedig azt mutatják, szükséges a korábbi munkaviszonyok ellenőrzése.

- Az ügyfelek a végzéssel megküldött kimutatásra elfogadó, illetve észrevételező nyilatkozattal élhetnek. Az utóbbi nyilatkozatok aránya hozzávetőlegesen tíz-húsz százalék - fogalmazott.

Az észrevételben elsősorban azokat a szolgálati idősnek minősülő időtartamokat jelölik meg, melyeket a nyugdíjbiztosításai nyilvántartásnak eddig nem kellett tartalmaznia. Ide sorolható a felsőfokú nappali tagozatos hallgatói jogviszony, a katonaidő vagy éppen a szakmunkásképzés ideje. E mellett, mint megtudtuk, több esetben előfordult, hogy egyéb munkaviszonyokat, egyéni vagy társas vállalkozói időt hiányolnak.

Ha valaki nem szeretné kivárni, amíg sorra kerül, előbb is kezdeményezheti az adategyeztetést az ügyfélkapu rendszerén keresztül.

Képünkön: személyes adategyeztetés a kormányhivatal pécsi központjában.

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc