Vigyázz, kész, maraton! Pécsről indul a negyvenkét kilométeres "hazafutás" Mohácsra

2016. április 29. péntek 10:45

Vigyázz, kész, maraton! Pécsről indul a negyvenkét kilométeres

Május 8-án rendezik meg Pécs és Mohács között a "Hazafutás" elnevezésű futóversenyt. A mezőny tagjai Pécsről startolnak el, majd az 57-es főúton fekvő településeket érintve Mohácson, a Széchenyi téren érnek célba.

- Célunk a rendezvénnyel minél több embernek lehetőséget adni a mozgásra kortól, nemtől, edzettségtől függetlenül, tehát nem a versenyzés a cél, inkább a mozgás és a határaink feszegetése - mondta el hírportálunknak a szervező, Kovács József, a Mohács Maximal Kajak-Kenu Team elnöke. Kérdésünkre azt is elmondta, miért pont futóversenyt rendez egy vízi sportokkal foglalkozó szervezet: - A futás nálunk is az edzéspaletta komoly része, és ez az mozgásforma, ahova minden előképzettség nélkül be lehet csatlakozni - ellenben egy kajak-kenu versennyel.

Ha nem esik, a Vivicittá is elstartol

A Vivicittá Városvédő Futás pécsi futamát eredetileg múlt vasárnap rendezték volna meg, azonban mivel az időjárás "elmosta és elfújta", ezért két héttel később, május 8-án tartják meg. Nevezni csütörtöktől lehet újra, akik viszont ezt már megtették, nem kell megismételniük. Természetesen akinek nem jó az új időpont, az visszakaphatja nevezési díját. Azonban nem csak az időpont változik, technikai okok miatt a központi helyszín a Dóm térre kerül, s a táv is valamivel kevesebb, 2,7 kilométer lesz. A mezőny a Káptalan utcából rajtol majd, a versenyközpontot pedig a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában alakítják ki. Mindenki ott jelezheti a visszalépését, ahol a pólóját, rajtszámát átvette.

A verseny teljes távja éppen 42 kilométernek, azaz egy maratoni táv hosszának felel meg. A résztvevők azonban dönthetnek úgy is, hogy csak egy későbbi indulási ponton csatlakoznak a mezőnyhöz. A rajt Pécsett, a Siklósi út és a Kanizsai Dorottya út kereszteződésénél lesz. A 42 kilométert vállalók fél nyolctól gyülekezhetnek és melegíthetnek a helyszínen, majd pontban reggel nyolc órakor indulnak útnak. A következő indulási pont a lothárdi elágazó lesz az 57-es főúton, amit körülbelül 9 órakor hagynak el a futók. Ezután Szederkényben lehet csatlakozni a mezőnyhöz, itt körülbelül tíz órakor folytatódik a maraton. Szajkról 11 óra magasságában indulnak tovább a résztvevők, majd a cél előtt még Lánycsókon lehet beállni a futók közé, ahonnan délben kezdenek neki az utolsó szakasznak. A maraton a mohácsi Széchenyi téren ér véget.

Diákoknak plusz nyeremény is jár

Minden általános és középiskolás diák, aki elindul a Pécs - Mohács Maraton "Hazafutás" 2016 fantázianevű rendezvényen, távtól függetlenül - tehát a legrövidebb, Lánycsók - Mohács szakasz is számít - egy hét, teljesen ingyenes edzést nyer a Mohács Maximal Kajak-Kenu Teamnél, amit az év utolsó napjáig használhat fel. A nyeremény korosztályon belül átruházható.

A maraton mezőnyét felvezető rendőr kíséri. Akik később csatlakoznak a versenyhez, meg kell várniuk az érkezőket, így érdemes már a tervezett rajtok időpontjai előtt a helyszínen megjelenni. Az indulási pontokon a versenyzők lazíthatnak is egy kicsit, hogy aztán újult erővel kezdjenek neki a következő szakasznak. A rendezvényen nem mérik az időket, ezt a futóknak maguknak kell végezniük, ha szeretnék a teljesítményüket időeredményhez viszonyítani.

A teljes távot és a Lothárd-Mohács közötti 30 kilométert teljesítőknek 3000 forint, a Szederkény-Mohács közötti 21 kilométert lefutóknak 2500 forint, a Szajk-Mohács közötti 13 kilométert vállalóknak 2000 forint, míg a Lánycsókról startolóknak 1000 forint a nevezési díj.

A versenyen 18 év alattiak csak akkor vehetnek részt, ha a szülő felelősségvállalási nyilatkozattal biztosítja az indulását. A 18 év felettieknek nyilatkozniuk kell arról, hogy megfelelő egészségi állapotban, saját felelősségükre jelentkeznek a maratonra. Érdemes tudni azt is, hogy a versenyzőkről felvételek készülnek majd a verseny közben.

A szervezők a maratoni futók mellett önkéntesek jelentkezését is várják, akik segítenek a futók kiszolgálásában - például vizet, banánt, szőlőcukrot adnak a verseny közben -, valamint a beérkezés ellenőrzésében és adminisztratív munkák végzésében.

A maratonra április 30 éjfélig lehet nevezni

A nevezési dokumentumokat a Pécs-Mohács "Hazafutás" 2016 Facebook eseménynél lehet elérni, illetve e-mailben is kérhetők a [email protected] címen.

Forrás: Mohácsi Újság.hu