Vigyázat, egyes pécsi taxisok akkora árat mondanak, amekkorát nem szégyellnek

2013. július 21. vasárnap 21:01

Vigyázat, egyes pécsi taxisok akkora árat mondanak, amekkorát nem szégyellnek

Úgy tűnik, a pécsi taxis utazások egy részénél nem csak a megtett kilométerszám, hanem az utas termete is befolyásolja a viteldíjat. Kovács József, a Volán Taxi ügyvezetője hírportálunknak azt mondta, nem egy olyan esetről hallott, hogy szabadúszó sofőrök az autóba beszállt társaság - általában lányokról van szó - valamennyi tagjától elkérik az összeget. A cégvezető szerint a pécsi állapotok még messze vannak attól, hogy egységes tarifát vezethessenek be.

A szerkesztőségünkhöz eljutott panaszok szerint egyre többen szembesülnek azzal, hogy a pécsi utakat járó, úgynevezett ezer forint alatti taxik csak a nevükben hordozzák a számot. Ugyan a legtöbb ilyen autó három vagy négy kilométeres utazások esetében kilencszáz forintos árat ígér, olvasóink beszámolója szerint sok esetben ezer-ezerötszáz forint alatt aligha úszható meg a fuvar.

- A legnagyobb probléma az ellenőrzések gyakorlatilag teljes hiánya, hiszen minden rendelet annyit ér, amennyit be tudnak tartatni belőle - kezdte helyzetértékelését Kovács József, a Pécsett százhatvan autóval jelen lévő Volán Taxi ügyvezetője. - A kilométerre lebontott viteldíjat az autó külsején és a belsejében is fel kell tüntetni, sajnos vannak azonban, akik ezzel nem foglalkoznak, amikor pedig valaki számon kéri, miért nem kilencszáz forint a viteldíj, arra hivatkoznak, az csak a nevük - tette hozzá.

Elmondta még, a cikkünk elején említett taxik már a megjelenésükkel szabályt sértenek, hiszen a jármű tetején csak cégbíróság által bejegyzett társaság neve szerepelhetne.

- A várost több zónára osztották, ám ilyen jellegű tarifát nem lehet alkalmazni. A törvény szerint a taxiórának az utaztatás során működnie kell, így azt nem tehetik meg, hogy már az utazás előtt beállítják valamekkora összegre, bár sajnos ezzel kapcsolatban a jogszabály nem fogalmaz egyértelműen - sorolta a további aggályokat.

A Volán Taxi árban aligha lehet versenyképes olcsónak hirdetett társaival, hiszen Kovács József szerint a volánosok a szerződés értelmében csak egységes tarifát alkalmazhatnak.

- Sajnos hallani olyan esetekről, hogy egyes szabadúszó taxisok annak megfelelően alakítják ki a díjszabást, hogy egy kétajtós szekrény-típusú ember vagy éppen három lány szállt-e be az autóba - példálózott a cégvezető.

Ennek ellenére a Volán Taxi nem kéri a pécsi önkormányzatot, hogy az egységes árszabályozást vezessen be, hiszen az ügyvezető szerint „az csak megfelelő, rendszeres kontroll mellett működhet jól".

- Az lenne az ideális, ha nem az árakkal, hanem a minőséggel csábítanák magukhoz a cégek az utasokat. A mostani pécsi helyzet még nagyon messze van attól, hogy egységes viteldíjas rendszert léptessenek életbe - szögezte le.

Természetesen kíváncsiak voltunk az ezer alatti taxisok véleményére is, ám a honlapjukon feltüntetett telefonszámok egyikét sem vették fel, akihez pedig személyesen mentünk oda, elhárította a nyilatkozás lehetőségét.


Képünk
a Főpályaudvar bejáratánál készült. 

Palotás P.