Vetélkedővel erősítik az Arad-Pécs testvérvárosi kapcsolatot

2014. szeptember 15. hétfő 16:34

Vetélkedővel erősítik az Arad-Pécs testvérvárosi kapcsolatot

A Sopianae Ifjúsági Egyesület, Pécsi Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint Arad Municípium Önkormányzata a Pécsi Tudományegyetem szakmai közreműködésével vetélkedőt hirdet Irány Arad! elnevezéssel a pécsi és Baranya megyei 7- 12. osztályos általános- és középiskolások számára. 

A verseny elsődleges célja az "Irány Arad!" rendezvénysorozat gerinceként az Arad-Pécs testvérvárosi kapcsolat, valamint az anyaországi és határon túli magyar fiatalok közötti barátság erősítése a fiatal korosztály körében.

- A nyilvános kísérőrendezvényeknek köszönhetően nemcsak a versenyző diákok, hanem Pécs teljes lakossága és az idelátogató turisták számára is lehetőséget kívánunk biztosítani a programsorozaton való részvételre. A verseny kitűnő példája annak, hogy nem csupán Pécs és Arad önkormányzata között alakult ki szoros kapcsolat, hanem a két város kulturális és civil szervezetei között is - mondta Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere a programindító sajtótájékoztatón.

Catalin Titiraga, Arad város alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy a Sopianae Ifjúsági Egyesület felvállalta a verseny megszervezésének feladatát, melynek köszönhetően több száz pécsi és baranyai fiatal ismerheti meg Arad városát és kultúráját. Cziszter Kálmán, Arad város urbanisztikai bizottságának elnöke hozzáfűzte, amellett, hogy a versenyben résztvevők megismerhetik az erdélyi város gyönyörű épített örökségét, a megmérettetés kitűnő terepet nyújt majd a két város iskolásainak arra is, hogy életre szóló kapcsolatokat alakíthassanak ki.

Nagy Csaba végezetül elmondta, hogy a versenyre minden pécsi, és Baranya megyében lakó fiatal jelentkezhet az általános iskola hetedik osztályától kezdve a középiskola tizenkettedik évfolyamáig.

A versenyen 3 fős csapatok indulhatnak. A megmérettetés 5+1 fordulóból áll. Az első 5 forduló során a csapatoknak egy-egy 30 kérdésből álló tesztsort kell kitölteniük, amit a verseny honlapján, a www.iranyarad.hu-on tehetnek meg. A témakörök Arad és Pécs történelmi kapcsolatát, a két város múltját, az erdélyiek népszokásait, és Arad műemlékeinek történetét ölelik fel.

Nevezésre a www.iranyarad.hu honlapon a regisztráció menüpontban van lehetőség 2014. szeptember 12-től október 4-ig.

A versenyről részletes információ a www.iranyarad.hu oldalon található, illetve az [email protected] címen kérhető.