Veszteséges a baranyai önkormányzatokat is tömörítő hulladékgazdálkodási társulás

2015. május 30. szombat 07:13

Majdnem 150 millió forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet a cikói regionális hulladéklerakót üzemeltető Rekom Nonprofit Kft. - közölte a kft.-t tulajdonló önkormányzati társulás elnöke az MTI-vel. 

Ács Rezső - aki egyben Szekszárd Fidesz-KDNP- s polgármestere - elmondta: a kft. 600 millió forintos nettó árbevétel mellett 149 millió forintos negatív eredményt ért el.

A veszteséget elsősorban a tonnánként 6000 forintos hulladéklerakási járulék fizetése okozta, ebből a cégnek tavaly 280 millió forintos kötelezettsége volt. A törvényben előírt tőkeminimumot a társulás felhalmozási alapjából biztosítják - tette hozzá.

A száz önkormányzatot - közöttük számos baranyait - tömörítő társulás elnöke beszámolt arról, hogy a kft.-nek 2015-ben is jelentős összegű járulékot kell fizetnie, és mintegy százmillió forintos költséget jelent a 2014-es esőzések miatt a cikói lerakóban keletkezett csurgalékvíz elszállítása.

A fizetendő járulékot ugyanakkor várhatóan csökkenti, hogy ősszel a társulás településein bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékszállítást, amelynek köszönhetően kevesebb kommunális hulladék kerül a cikói létesítménybe.

A társulási elnök az idei üzleti tervről nem közölt adatokat, annyit elmondott, hogy a társulás azt "tudomásul vette". Hozzátette: a tagtelepülések jelzik az illetékes Nemzetgazdasági, Földművelésügyi és Belügyminisztériumnak, hogy a hulladéklerakási díj a kft. gazdálkodásában problémát okozott.

MTI