Verselnek a kertvárosi padok, a költeményekről készült fotóért cserébe cukorka jár

2017. április 11. kedd 11:52

Verselnek a kertvárosi padok, a költeményekről készült fotóért cserébe cukorka jár

A magyar költészet napja alkalmából verssel díszítik fel a kertvárosi köztéri padokat, a Mosolymanó Egyesület akciója kedden reggel kilenc órakor kezdődött. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet az irodalom fontosságára. Ha közös fotó készül a költeménnyel, cukorka az ajándék.

„Posztolj verset az utcára!" - ezzel a címmel hirdetettek országos akciót, amelyhez a pécsi Mosolymanó Egyesület is csatlakozott. A keddi napon mintegy húsz-harminc kertvárosi padra helyeztek el költeményeket.

- A verseket kollégáimmal közösen választottuk ki - kezdte Vörösné Deák Andrea, a civil szervezet elnöke. - Törekedtünk a változatosságra, így a művek között megtalálható szerelmes témájú vagy éppen gyermekeknek szóló, kedvelt és kevésbé ismert szerzemény is - tette hozzá.

Az akciót azért szervezték, hogy az irodalmat közelebb vigyék az emberekhez, felhívják a figyelmet a költészet fontosságára.

A padokat csütörtökig díszítik majd a versek, ám a Mosolymanónál azt sem bánják, ha egyesek előbb leszedik és hazaviszik a költeményeket.

József Attila és Márai Sándor születésnapja

A magyar költészet napját 1964. óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük, bár ezen a napon látta meg a napvilágot Márai Sándor is. Ilyenkor számos programmal, rendezvénnyel irányítják a figyelmet a versekre.

A kihelyezett műveket természetesen elsősorban az üzenetük miatt érdemes felkeresni, ám e mellett egy apró ajándékot is begyűjthetnek a „versvadászok".

- Aki lefényképezi magát egy verssel és azt posztolja a közösségi oldalon, a Kodolányi út 23-25. címen található Mosolymanó Családi Központban cukrot kap ajándékba - szól az édesszájúaknak minden bizonnyal jól hangzó ajánlat.

A szervezők a jutalomért cserébe még annyit kérnek, hogy a fotókat a #mosolymano és #posztoljverset hashtaggel jelöljék meg a játékban résztvevők.

 

Képünkön (amatőr fotó): nekik biztosan jár a cukorka. 

Palotás P.