Végveszélyben Pécs közelmúltjának korlenyomatai - Mi lesz a film- és hangarchívumokkal?

2014. január 05. vasárnap 18:36

Végveszélyben Pécs közelmúltjának korlenyomatai - Mi lesz a film- és hangarchívumokkal?

Ha az illetékesek nem kapnak észbe, semmibe veszhetnek Pécs elmúlt három-négy évtizedének audiovizuális kordokumentumai. Mind a megszüntetett körzeti tévé és rádió, mind a Pécs TV régi adásainak, közéleti, kulturális és gazdasági műsorainak, híreinek analóg kép- és hangfelvételei megsemmisülhetnek, amennyiben belátható időn belül nem kerül sor mindezek digitalizálására.

A probléma azonnali megoldása sürgető feladat lenne. Kovács Zoltán, a Tudásközpontban szaktanácsadóként dolgozó egykori rádiós, a Magyar Rádió Pécsi Körzeti és Nemzetiségi Szerkesztőségének korábbi vezetője szerint az is baj, hogy nincs átgondolt központi koncepció és helyi együttműködés a meglévő álló- és mozgókép, valamint hangállomány sorsának megfelelő rendezésre.

2011 szeptemberében zárták be a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdióját. Az elmúlt több mint negyven év alatt az Alsóhavi úti központban készített minden audiovizuális anyagot felpakoltak egy teherautóra és Budapestre szállítottak. Az archívum jogilag az MTVA Dokumentációs Igazgatóságának égisze alá került, elvileg a szervezetnek kell(ene) - kötelező jelleggel - digitalizálnia a felvételeket. Csak sajnos nem, vagy kevesen foglalkoznak vele, mondja Kovács.


Nincs jobb helyzetben a Magyar Rádió néhai pécsi stúdiójának archívuma sem. Kovács Zoltán, aki 1984 és 2003 között dolgozott és közel nyolc éven át irányította is a munkát a Szent Mór utcában, a Pécsi Újságnak azt mondta, legutóbb 2002 februárjában, azaz tizenkét éve készítettek leltárt a stúdió archívumáról.

- Az akkor elvégzett állapotfelmérés szerint 5500 bakelitlemez, 11 600 műsortekercs, 330 dokumentumműsor, 12 400 tekercs kész tartalékműsor és 4800 CD állt a stúdió rendelkezésére. Mindezek analóg formában készültek, digitalizálásuk elengedhetetlen lenne.

Talán ennél is mostohábban bánt a sors a városi tévé archívumával. Információink szerint az állomány jelenleg egy Verseny utcai autószerelő műhely garázsában harcol az időjárás viszontagságaival egy ponyva alatt, s ha nem történik csoda, akkor tavaszra akár meg is semmisülhet több évtizednyi kordokumentum.

További gond, hogy a több mint ezer DVCAM-kazettából, közel ezer DVD-ből, s több mint félezer Betacam-, SVHS- és U-matic kazettából álló gyűjteményt a pécsi önkormányzattal szerződő Pannon TV-nek nincs joga használni. S akkor még nem is ejtettünk szót az Uránia moziban „felejtett" felvételekről, ahol további háromezer, a városról szóló tekercs hever elfeledve.

Mindezek ellenére a Tudásközpontban, a Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Gyűjteménye számára folyik a digitalizálás, igaz, leginkább „talált" filmekre és hanganyagokra vonatkozóan.

- Két éve született együttműködési megállapodás az MTVA-val az idő közben „megtalált" műsorok, vagy könyvtárosok, egykori médiamunkások, kollégák által behozott felvételek archiválásáról. Eddig 571 régi filmet digitalizáltunk és publikáltunk, amelyek így kereshetők és kutathatók, emellett további több ezer műsoróra feldolgozása várat magára - sorolja az eme tevékenységet szaktanácsadóként koordináló Kovács Zoltán.

A dél-dunántúli régió és Pécs egykori életének lenyomatát hordozó archívumok sorsát szívén viselő egykori rádiós szerint "nagy probléma, hogy a kormányzatnak és a településeknek sincs átgondolt koncepciójuk a nemcsak hatalmas vagyoni-, de még jelentősebb eszmei értéket képviselő audiovizuális állomány megfelelő kezelésére".

- Az MTVA olyan hanganyagokat és korábbi filmfelvételeket digitalizál, amelyek - szerintük - elsősorban országos érdeklődésre tarthatnak számot. Ezek rendszeresen láthatóak lesznek az M3 retrócsatornán. Ráadásul a digitalizálásban törvényileg érintett és kötelezett közgyűjteményi intézmények (könyvtárak, levéltárak, múzeumok) között ezen a területen sincs megfelelő együttműködés - Pécsett sem. Ugyanakkor egy ekkora gyűjtemény digitalizálása például évekig munkát adhatna a közmédiumoktól eltávolított és ma munkanélküli hang- és képtársaknak, valamint a kulturális közmunkásoknak is. Az EKF egyik megfogalmazott célja a remélt kulturális léptékváltás volt. Az a település, amelyik a hangos és képes múltját, s mellette a kulturális és idegenforgalmi értékeit ma nem tudja az interneten bemutatni, ne is várja a tömeges turizmus fellendülését. Ehhez segíthetne egy pécsi székhelyű, regionális digitális archívum, amelyhez már ma minden adott - akár a Tudásközpontban is. Csak a felhatalmazás és a koordináció hiányzik. Milliós nagyságrendű pályázati pénzek állnak rendelkezésre. Hiába, Pécs mediális tetszhalott állapotban van - fogalmazta meg véleményét Kovács Zoltán.

Illusztrációnk a digitalizálást végző Csorba Győző Könyvtár honlapjáról készült. 

H. L. B.