Végiggurulni a Zsolnay Negyeden? Simán! Pécs kerekes székkel is könnyedén bevehető

2017. január 12. csütörtök 08:09

Végiggurulni a Zsolnay Negyeden? Simán! Pécs kerekes székkel is könnyedén bevehető

A mozgássérültek számára is élmény bejárni a várost egy budapesti újságírónő szerint, aki a közelmúltban tett látogatást Pécsett. Kevés lépcső, lift, rengeteg parkoló, segítőkész emberek - ennyi is elég volt ahhoz, hogy később is bátran visszatérjen.

Azok a turisták sem maradnak ki a jóból, akik kerekes székkel vágnak neki Pécsnek - Kis Adrinak legalábbis mindenképpen bejött. Néhány hete barátnőjével egy wellness-hétvége alkalmával látogattak el a megyeszékhelyre, ahol elsősorban a Zsolnay Negyedet célozták meg - nem véletlenül.

- Aki eddig ott járt, mindenki áradozott róla, sőt, meggyőződéssel állították, hogy simán bevehető kerekesszékkel. És valóban: már a bejáratnál mindenütt a "jelemet" láttam felfestve, ami mindig igencsak megnyugtat - írta Kis Adri az utazásáról szóló blogbejegyzésben.

Az újságírónő érdeklődésünkre elmondta, a parkolástól kezdve a távozásig nem is ütközött mozgást korlátozó problémákba. Mint mesélte, szerencsére nincs túl sok lépcső, ahol mégis, ott lifttel tudtak közlekedni. Ha pedig elakadtak, a kedves és segítőkész dolgozók azonnal a rendelkezésükre álltak.

Adri leginkább azért örült annak, hogy nem ütközött nagyobb ellenállásba, mert mozgássérültként az akadálymentesítésben azt tartja a legfontosabbnak, hogy mindent meg tudjon oldani egyedül is. Örömmel tapasztalta, hogy ha kísérő nélkül érkezett volna, a Zsolnay Negyedet akkor is könnyedén végigjárta volna.

Barátnőjével megtekintették a a gyár történetét bemutató tárlatot, majd a Rózsaszín kiállítást is, ami a leginkább elnyerte a hölgyek tetszését. Végül a negyed kertjét is felfedezték, megmászták a dombokat, s csak egyedül itt kellett a kísérő és néhány járókelő segítsége a mozgássérült újságírónőnek. Ő azonban cseppet sem bánta, hiszen vannak olyan helyzetek, mint például a nagyon meredek lejtőn feljutás vagy a lépcsőzés, amelyek amúgy sem egyszerűek a kerekes székkel közlekedők számára.

A fővárosiak a belvárosban is tettek egy sétát, ahol „döbbenetesen sok és üres" mozgássérült parkolót találtak, ez újabb piros pontot jelentett Pécsnek. A város annyira megtetszett Adriéknak, hogy elhatározták, egy-két hónap múlva visszatérnek, s akkor egy pár napos túra keretein belül mindent felfedeznek, amire legutóbb nem volt alkalmuk. Legközelebb is bátran látogatnak el ide, hiszen jó tapasztalatokat szereztek, s tudják, hogy négy keréken is ugyanolyan élmény bejárni Pécset.

Képünkön: Kis Adri úgy érezte, hazaért, amikor megtekintette a Rózsaszín kiállítást.

Kiss Alexandra - Fotó: kereketoldok.hu