Véget vetnek a kuplerájnak: rendszámfelismerő kamerákkal ellenőrizhetik a belváros forgalmát

2016. augusztus 23. kedd 15:58

Véget vetnek a kuplerájnak: rendszámfelismerő kamerákkal ellenőrizhetik a belváros forgalmát

Máig megoldatlan a pécsi belváros forgalomcsillapított övezeteibe szóló behajtási engedélyek módszeres, hatékony ellenőrzése, éppen ezért nagyon sok visszaélés is tapasztalható. A közeli jövőben azonban komoly változások jönnek: az önkormányzat rendszámfelismerő kamerák telepítését tervezi, amelyekkel azonnal kiszűrhetők lesznek az engedély nélkül behajtó autók.  

Szerkesztőségünkbe is rendszeresen érkeznek panaszok a pécsi belvárosban tapasztalható nagy forgalom miatt - ugyan lényegében a teljes történelmi városmagban csak behajtási engedély birtokában lehetne autózni, mégis feltűnően sok a négykerekű. Az ezt észrevételezők szerint utóbbi magyarázata, hogy minden bizonnyal sokan engedély nélkül is bátorkodnak behajtani a forgalomcsillapított övezetekbe.

Mindennek persze van némi kockázata, ugyanis ha ellenőrök bukkannak fel, több tízezres bírság lehet az autókázás ára, kis szerencsével viszont akár meg is úszhatjuk a dolgot.

Azonban hamarosan más lesz a leányzó fekvése: az önkormányzat tervei szerint ugyanis - éppen az ellenőrzés gyenge hatásfoka, a papíralapú engedélyekkel folytatott sok visszaélés miatt - rendszámfelismerő kamerákat telepítenek a belvárosba, amelyekkel képesek lesznek kiszűrni az engedély nélkül behajtókat. A gépszemek egyelőre egyéves tesztüzemben működhetnek,végleges használatukról a tapasztalatok birtokában döntenek majd. 

A városfejlesztési bizottság a héten tárgyalja Girán János alpolgármester erről szóló előterjesztését.

Annak tanúsága szerint a rendszert a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. építheti ki, az önkormányzatnak csak a működtetéshez szükséges áramot kell biztosítani.

Mobilon is

A rendszer arra is lehetőséget kínál, hogy bevezessék a mobilfizetési rendszert a behajtási engedélyekre vonatkozóan is. Így bárhol, bármikor megváltható lesz, hasonlóan a fizetőparkoláshoz.

A rendszer a működése során az egyes kordonpontokon (11 helyszínen 19 kamera lesz majd) a be- és kihajtó járművek rendszámtábláit olvassa le automatikusan a kamerák segítségével, valamint rögzíti a dátumát, a képfelvételt, és továbbítja a központi ellenőrzési rendszer részére.

Az adott időpontra érvényes behajtási jogosultsággal rendelkező rendszámokat összehasonlítja a be- és kihajtásokkal rögzített rendszámok adatbázisával.

Amennyiben az övezetben tartózkodó, vagy azon áthajtó jármű rendszáma egy adott időpontra vonatkozóan nem szerepel az akkorra érvényes jogosultsággal rendelkező rendszámok listájában, már megy is majd a csekk.

 

M. B. - Fotó: Dittrich Éva