Vasúti fejlesztések: hamarabb érhetünk majd Budapestre és a Balatonra

2015. május 18. hétfő 08:15

Vasúti fejlesztések: hamarabb érhetünk majd Budapestre és a Balatonra

Ugyan készül a Dombóvár-Pécs-Magyarbóly szakasz fejlesztésének tanulmányterve, a nagyobb vasúti projekteket tartalmazó kormányhatározatból Baranya kimaradt. A Balatont és Budapestet azonban így is hamarabb elérhetik a pécsiek, sőt, az ígéretek szerint felújított kocsik közlekednek majd a megyében.

Még egy darabig biztosan várni kell arra, hogy igazán komoly vasúti fejlesztés valósuljon meg Baranyában: a 2014 és 2020 közötti időszak tervei között a megyét érintő sajnos nem szerepel. Ennek ellenére nem maradunk ki a jóból, a Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt. tájékoztatása szerint a Pécsről induló szerelvények rövidebb idő alatt célba érnek és a megyei sínpárok karbantartását is rendszeresen elvégzik.

Sőt, amint azt a vasúttársaság kommunikációs igazgatósága megkeresésünkre közölte, a Dombóvár-Pécs-Magyarbóly vonalszakasz fejlesztésének részletes megvalósíthatósági tanulmánya már készül. Úgy tudjuk, ha nem is teljes átépítés, de a lassújelek eltüntetése összejöhet 2020-ig.

Ami a további, városunkat érintő fejlesztéseket illeti, a Pécs-Budapest vonalon - uniós támogatás esetén - a 2014-2020-as ciklusban átépítik a Kelenföld-Százhalombatta és a Százhalombatta-Pusztaszabolcs vonalszakaszokat, ahol 120-160 km/órára emelkedik a pályasebesség. Ezen kívül a Pusztaszabolcs-Dombóvár szakaszt is teljesen megújítják. Hogy ezt követően pontosan mennyivel csökken a menetidő, arról nem adtak tájékoztatást a MÁV-nál, de egyes számítások szerint minimum húsz perces javulásra lehet számítani.

A Fonyód-Kaposvár vasútvonal rekonstrukciójával is jól járnak a pécsiek, ennek megvalósulása esetén harminc perccel csökkenne a menetidő a Balatonra. Mint megtudtuk, a MÁV Zrt. saját forrásból átépíti a Dombóvár-Kaposvár vonalszakaszt, a beruházás keretében az eredeti, 100 km/órás pályasebességet állítják vissza. Most ezen a részen van, ahol biciklivel le lehet hagyni a szerelvényt.

Marad a közvetlen vonat a Balcsira

Korábban szárnyra keltek olyan pletykák, hogy a nyári időszakban sem közlekedtet a MÁV közvetlen járatot Pécs és a magyar tenger között. Erről azonban szó sincs, a reggeli időszakban továbbra is indul szerelvény Fonyódra, sőt, szombatonként két vonat is elhagyja az állomást (5 óra 44 perckor és 7 óra 19 perckor), vissza 18.44-kor kel útra a vonat. A vasutat választóknak nagyjából háromórás menetidőre kell felkészülniük.

Persze nem csak az a fontos, hogy mennyi idő alatt ér célba a vonat, hanem, hogy milyen körülmények fogadják az utast. Baranyában a hosszabb szakaszokon nagyrészt a Németországból használtan vásárolt járművek közlekednek. A vasúttársaságnál kérdésünkre úgy fogalmaztak, tervezik a kocsik felújítását, „amelynek során az utastér, az ajtók, a járművek forgóvázai, fékrendszere korszerűbbé válik".


Képünk a pécsi főpályaudvaron készült. 

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc