Vasárnapi zár: a pécsi kisboltok szinte semmit nem nyertek, de a belvárosi akció sikeres volt

2015. április 16. csütörtök 16:00

Vasárnapi zár: a pécsi kisboltok szinte semmit nem nyertek, de a belvárosi akció sikeres volt

Vegyes a kép a vasárnapi zárva tartás eddigi pécsi tapasztalataival kapcsolatban: a megyei kereskedőket tömörítő egyesület szerint nem lett nagyobb a kisboltok forgalma, a Pécs Holding Zrt. viszont arról tájékoztatta hírportálunkat, a belvárosban szervezett nyitvatartási akció sikeres volt.

Egyelőre nem növekedett a pécsi kisboltok vasárnapi forgalma, mindössze egy olyan, általunk megkérdezett boltossal találkoztunk a városban, aki egyértelmű sikerként könyvelte el az eddigi tapasztalatokat. A képhez persze hozzátartozik, hogy a nagyok a húsvéti időszak előtt egyből ki is használták a törvény adta lehetőséget, így az ünnep előtti hétvégén a legtöbben nyitva maradtak. 

- Nem látom annak jelét, hogy a kisboltok nyertek volna az új szabályokkal - vágott bele Pichler József, a Baranya Megyei Kereskedők Egyesületének elnöke. - A nagyobb bevásárlásokat ugyanis nem a kicsiknél intézik az emberek, így hozzájuk nagyrészt továbbra is azok járnak vasárnaponként, akiknek csak egy-két termékre van szükségük - tette hozzá.

Kicsit pozitívabb visszajelzést kaptunk a Pécs Holding Zrt.-től. Mint arról korábban hírt adtunk, a városi cég kedvezményekkel felturbózott vasárnapi nyitvatartási akciót szervezett a belvárosi üzletekkel karöltve.

A diákok a nagy vesztesek

Pichler József úgy látja, az ifjú munkavállalók bizonyosan rosszul járnak az új előírásokkal.
- Az egyik legnagyobb vesztese a vasárnapi nyitvatartási szabályok módosításának a diákok, ők ugyanis a hét utolsó napján nagy számban végeztek munkát a boltokban. Rájuk mostantól csak egy-egy kivételes vasárnapon lesz szükség - fogalmazott.

- Összességében eredményesnek értékeljük a kezdeményezést. Természetesen vannak olyan kereskedők, akik alacsonyabb forgalmat bonyolítottak le, ugyanakkor több, elsősorban divatruházattal foglalkozó üzlet is jelezte, hogy szinte biztosan kinyitnak vasárnaponként, mert komoly érdeklődést tapasztaltak - mondta Várbíró Ákos marketing menedzser.

A cégnél mindenesetre úgy látják, hatékony kommunikációval, és persze sok munkával hosszú távon is jól járhatnak a belvárosi kereskedők.

- Fontos, hogy aki a vasárnapi nyitva tartás mellett dönt, az következetesen legyen is nyitva a hét utolsó napján, hiszen csak néhány hónap tapasztalataiból derülhet ki,  hogy működik-e rendszer vagy sem - szögezte le Várbíró András.

Képünk illusztráció.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva