Városházi jutalmak: az MSZP szerint ez csak figyelemelterelés

2011. szeptember 26. hétfő 19:08

A tisztviselők elmúlt kilenc évi jutalmazásával kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalát kérte a pécsi önkormányzattól a Társaság a Közérdekű Adatokért (TAKA) nevű helyi közhasznú szervezet hétfőn.

"Kérjük az önkormányzatot, folytatva a közérdekű adatkiadások tekintetében megkezdett pozitív gyakorlatot, tételesen tegye nyilvánossá a 2002. óta a tisztviselőknek, alpolgármestereknek kifizetett jutalmak pontos összegét, és a kifizetések indokát" - írta a TAKA az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Magyar Nemzet hétfői számában írt arról, hogy a pécsi önkormányzat 2002 és 2009 között összesen 3,1 milliárd forintot fizetett ki jutalmakra, miközben a város adóssága folyamatosan nőtt. Az alpolgármesterek munkáját kiemelten honorálták, köztük volt, aki egy nap kétszer is kapott jutalmat.

"Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az adatvédelmi törvény rendelkezései szerint a napilapban hivatkozott adatok közérdekből nyilvános személyes adatok, azok megismerésére bárki igényt jelenthet be" - olvasható a TAKA közleményében.

Nagy Róbert ügyvéd, a TAKA alelnöke az MTI érdeklődésére hozzátette: ha a cikk valós adatokat tartalmaz, lehet, hogy a kifizetések mögött jó erkölcsbe ütköző prémiumkitűzések és beszámolók állnak, amelyek a bíróságon megtámadhatók, a kifizetett összegek pedig a bíróság döntésétől függően visszakövetelhetők.

"Ha valaki például a városi önkormányzatnál azért kapott célprémiumot, hogy tartsa a kapcsolatot a száz méterre lévő megyei önkormányzattal, az jó erkölcsbe ütközhet" - közölte.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere újságíróknak azt mondta: 2009 májusa óta folyik a korábbi időszak önkormányzati ügyeinek feltárása. Ennek részeként a városháza egy személyzeti feladatokkal foglalkozó új munkatársa átvizsgálta a jutalmazásokról szóló dokumentumokat, a számok ennek révén derültek ki.

"A jutalmazással kapcsolatos hírek megalapozottak, nem légből kapottak. A szám megdöbbentő, hiszen a kifizetett 3,1 milliárd forint a tíz százalékát teszi ki a város adósságának. Ez jogilag bizonyára megengedett, morálisan megengedhetetlen" - jegyezte meg.

Nyőgéri Lajos, az MSZP pécsi elnöke újságírók előtt nem vitatta a jutalmak összegét, de hangsúlyozta, hogy az 400 ember között oszlik szét, és a kifizetéseket mindig a hivatalban lévő polgármester hagyta jóvá.

A politikus véleménye szerint az önkormányzati jutalmakkal kapcsolatos cikk arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet a város és az ország rossz gazdaságpolitikájáról.
Nyőgéri Lajos megjegyezte, hogy a cikkben csak egy várost ragadtak ki a sok közül, érdemes lenne megnézni a többi megyei jogú város jutalmazási gyakorlatát is.