Várják a leendő sofőrök jelentkezését, még a képzést is fizetik a Tüke Busznál

2017. március 07. kedd 08:21

Várják a leendő sofőrök jelentkezését, még a képzést is fizetik a Tüke Busznál

Az ideálisnál nagyjából húsz-harminc fővel kevesebb autóbuszvezető dolgozik jelenleg a helyi közlekedési cégnél. Túlórázással egy ideig fenntartható a szolgáltatás színvonala, ám a Tüke Busznál természetesen hosszabb távra is terveznek, ezért képzési programot indítottak. Még nem késő jelentkezni, március 14-ig fogadják a fényképes önéletrajzokat.

Az ország legtöbb közlekedési vállalatához hasonlóan a pécsi Tüke Busz Zrt.-nél is komoly kihívást jelent jól képzett szakembereket találni. A társaságnál megkeresésünkre azt közölték, napjainkban egészen pontosan 334 buszvezetőt alkalmaznak, az ideális létszám e felett van nagyjából öt-tíz százalékkal.

A sofőrök túlóráinak köszönhetően attól nem kell tartani, hogy a létszámhiány miatt járatok maradnak ki, vagy csökken a szolgáltatás színvonala, ám a helyzetre persze hosszabb távon is megoldást kell találni. Ennek érdekében az önkormányzati cégnél programot dolgoztak ki az autóbuszvezetők képzése érdekében.

Most van elég távolsági buszsofőr

A távolsági járatok üzemeltetését végző Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. Baranya Megyei Szolgáltatási Központja jelenleg nem keres autóbuszvezetőket. Aktuálisan nincs hiány sem a pécsi, sem a baranyai autóbusz-állomásokon - mondták el a társaságnál. Hozzátették, a pálya iránt érdeklődök jelentkezését azonban folyamatosan várják. Az álláslehetőségekkel kapcsolatban tájékozódni a vállalat internetes felületén, valamint az egyes állomások vezetőinél lehet.

Mint megtudtuk, jelenleg tizenkét fő oktatása zajlik, a tervek szerint rövidesen további húsz leendő munkatárs vehet részt a képzésben. Előzetesen mindössze annyit várnak el, hogy a jelentkező betöltse a huszonegyedik életévét, valamint legalább két éve rendelkezzen "A", „B" vagy "C" kategóriás vezetői engedéllyel.

Ahhoz persze, hogy valaki a kormány mögé ülhessen, természetesen számos feltételnek kell megfelelni. Az autóbuszvezetők kötelező pályaalkalmassági vizsgálaton vesznek részt, elvárás az úgynevezett PÁV II. alkalmasság, „D" kategóriás vezetői engedély, továbbá Gépjármű Képesítési Igazolvány megléte. E mellett egészségügyi és pszichológiai alkalmassági vizsgálatokon is meg kell felelniük.

Az autóbuszvezetők évente vesznek részt kötelező, szigorú orvosi alkalmassági vizsgálaton. Ennek része többek között a fizikális állapot felmérése, EKG, labor, szemészeti és adott esetben személyre szabott, további vizsgálatok is.

A helyi vállalatnál buszvezetők mellett autószerelők jelentkezését is várják. A fényképes önéletrajzokat március 14-ig várják a [email protected], vagy postai úton a Tüke Busz Zrt. Humánpolitikai csoportjához a 7634 Pécs, Nyugati Ipari út 8. címre. További információ a cég honlapján érhető el.

Palotás P.