Várdai István: Münchenben lezárult a versenyzés időszaka

2014. szeptember 15. hétfő 22:04

Legújabb, müncheni győzelmével lezárja életében a versenyzés csaknem tízéves időszakát, és a koncertezésre, tanításra koncentrál - mondta Várdai István pécsi csellóművész, aki első díjat nyert a néhány napja véget ért müncheni ARD Nemzetközi Csellóversenyen.

"Különösen nehéz volt ez a verseny, rendkívül erős mezőnnyel és nagy pszichikai nyomással; a döntő előtt be is lázasodtam. További stresszfaktor, persze egyúttal óriási inspiráció is volt a versenyre kapott Stradivari-hangszer, amelyet nem volt elég idő megszokni. Végül szerencsére sikerült jó teljesítményt nyújtanom, ebben a versenyrutin is segített" - idézte fel a gordonkaművész, aki számos rangos győzelmet tudhat már maga mögött, köztük a 2008-as Genfi Nemzetközi Csellóverseny fődíját.

"Kilenc éve kezdtem el versenyezni, éppen ezen a versenyen, de akkor nem jutottam idáig. Aztán következtek a Brahms- és a Csajkovszkij-versenyen elért helyezések, majd a genfi győzelem. Ezután rengeteg felkérést kaptam, beindult a karrierem, de visszamentem még tanulni. Úgy éreztem, erre az utolsó versenyre még saját magam miatt el kell mennem, kellett még egy löket, amit a koncertek önmagukban nem adnak meg" - magyarázta a muzsikus.

Mint mondta, a versenyfelkészülés a koncertezésnél "kiélezettebb dolog", ahol a maximalizmus és az emberi kitartás előtérbe kerülnek, az ember a saját határait súrolja és olykor át is lépi. Ennek pedig jó hatása tud lenni a későbbi koncertezéskor.

"Valahol mégis igazat tudok adni Bartók Bélának, aki azt mondta, hogy a versenyzés a lovaknak való, nem a zenészeknek. Nekem viszont, a hátteremmel és a nem létező nemzetközi kapcsolataimmal nem volt más esélyem a nemzetközi koncertéletben való részvételre, mint hogy jó eredményeket érek el a versenyeken" - fejtette ki.

Az 1985-ben, Pécsett született Várdai István a budapesti és a bécsi zeneakadémia után a világhírű kronbergi akadémián fejezte be tanulmányait, jelenleg itt tanít. Mint mondja, az újabb versenysiker a tanítványai bizalmát is tovább erősíti iránta.

Őszi terveiről elmondta: hamarosan Bernt, Berlint, Potsdamot és Genfet érintő európai turnéra indul, majd szeptember legvégén Tajpejbe utazik, ahol Schumann csellóversenyét adja elő Leon Botsteinnel. A hazai közönség legközelebb október 8-án hallhatja a Művészetek Palotájában, ahol Hindemith Gordonkaversenyét játssza a Nemzeti Filharmonikusokkal, Gilbert Varga vezénylete alatt. Október közepén többször is fellép a Várjon-Simon Kamarafesztiválon a Budapest Music Centerben, majd egy hollandiai turnéval zárul az őszi sorozat november elején.

Az 1952-ben alapított ARD zenei verseny rangját mutatja, hogy a korábbi győztesek között olyan nevek találhatók, mint a zongorista Mitsuko Uchida, a hegedűs Christian Tetzlaff, a brácsás Jurij Bashmet, a trombitaművész Maurice André, az oboista Heinz Holliger, vagy az énekes Thomas Quasthoff. A verseny döntőjébe Várdai István mellett egy francia és egy román csellista jutott: mindhárman egy-egy versenyművet adtak elő (Várdai Dvorák Gordonkaversenyét) a Bajor Rádiózenekar kíséretében.

A Wolfgang Boettcher elnökölte zsűri értékelésében külön kiemelte, hogy Várdai István a verseny mind a négy fordulójában egyenletesen kiemelkedő kvalitásokról tett tanúbizonyságot.

(mti)