Van pénz, így most már paripa és fegyver is: újabb rendőrök érkeztek Pécsre is

2014. július 23. szerda 19:07

Van pénz, így most már paripa és fegyver is: újabb rendőrök érkeztek Pécsre is

Már Pécsre is megérkeztek azok a rendőrök, akik a huszonnégy órás jelenlét elnevezésű országos program részeként hozzájárulnak ahhoz, hogy a nap minden részében legyenek járőrök az utcákon. Azt nem árulják el, hány rendőrt vezényeltek át máshonnan Baranyába - a Pécsi Újság.hu értesülései szerint csaknem harmincat.  

Július elején Pécsett és a megyében is elindították azt a huszonnégy órás rendőri jelenlétet biztosító programot, amit tavaly kísérletképpen Észak-Magyarországon teszteltek. A rendszer ott bevált (visszaesett a közterületen elkövetett bűncselekmények száma), ezért azt az ország minden megyéjére kiterjesztette a rendőrség. 

Amint azt az országos rendőr-főkapitány, Papp Károly bejelentette, a megyei rendőr-főkapitányságok és a Készenléti Rendőrség fogja biztosítani az állandó jelenléthez elegendő létszámot, az egyenruhások a szolgálat 95 százalékát az utcákon fogják teljesíteni. Az ehhez szükséges forrásokat a kormány biztosította.

A megyei rendőr-főkapitányságon érdeklődésünkre konkrétumokat szokás szerint nem közöltek, csak annyit, hogy Pécsett is „növekedett a rendőrök száma" - ánm úgy tudjuk, a megyében összesen csaknem harminccal.

Ha nincs „esemény", gyalogolnak

A Pécsi Városi Rendőrkapitányság beszámolójából kiderült, a pécsi járőrök idejük csaknem harmadát, harminc százalékát nem a járőrkocsiban töltik, hanem gyalogszerrel járva a közterületeken. Autóba csak akkor ülhetnek, ha valamilyen konkrét feladat ellátásához, például „eseményhez" küldik őket. Pécs minden utcájának van saját rendőre: körzeti megbízottak felelnek egy-egy, utcákra lebontott településrész rendjéért. Számukra ugyancsak kötelező az utcai jelenlét.

Hasonlóan sejtelmesen válaszoltak arra is, hol találkozhatunk majd az új rendőrökkel: azt mondták, lesz olyan település, ahol visszatérő ellenőrzésekre lehet számítani, de olyan is, ahol állandó lesz a rendőri jelenlét a bűnügyi és a közbiztonsági helyzet függvényében. Hozzátették azt is, a Készenléti Rendőrség szükség esetén a megyei rendőr-főkapitányság számára további erőket biztosít.

Pécs esetében értesülésünk szerint elsősorban a belvárosban, a keleti városrészben és az Uránvárosban járőröznek lényegében folyamatosan a járőrök.

A megyébe márciusban érkeztek ezt megelőzően új rendőrök, akkor összesen negyvenegyen kezdték meg szolgálatukat, közülük tizennégyen Pécsett. Ők járőrként dolgoznak, vagyis általuk is bővült a közterületen működő egyenruhások száma.

P. P. - P. Zs. - Fotó - Kálmándy Ferenc