Van olyan sportoló, aki a pécsi Kollár Lajos sportfőorvosnak is köszönheti világbajnoki címét

2016. február 08. hétfő 15:06

Van olyan sportoló, aki a pécsi Kollár Lajos sportfőorvosnak is köszönheti világbajnoki címét

Dr. Kollár Lajos érsebész, megyei sportfőorvos nem kertel: korábban a többi szakterülethez képest nem értékelte nagyra a sportorvosi munkát, ma azonban már igen komoly feladatnak tartja. Praxisában máris voltak nagy dobások, például amikor másfél nap alatt „rakta össze" Mórádi Zsoltot, akinek sikerült megvédenie kick-box világbajnoki címét. Kollár Lajos a Pécsi Újság.hu-nak adott interjújában hivatásáról, a gyógyításról, az örök szerelemről, a vitorlázásról, valamint a budapesti olimpia megrendezésének esélyeiről is beszélt.

Egy csaknem biztos baranyai résztvevője már van a nyári olimpiai játékoknak dr. Kollár Lajos pécsi sportorvos személyében, aki nem mellesleg 2013 óta a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

- A vitorlázók és szörfösök közül eddig hárman kvalifikálták magukat Rióba, ami azt jelenti, hogy jelenleg adminisztratív segítőknek másfél hely van. Mindenképpen az edző az első, így marad fél hely. Sportorvosként akkor tudok akkreditálni, ha vagy szerez még egy kvótát a szövetség, amire minden esély megvan, vagy egy másik sportágnak besegítek, gondolok itt olyan csapatsportágakra, ahol nem töltik ki teljesen a kvótákat - nyilatkozott saját esélyeiről Kollár professzor.

A pécsi érsebész a budapesti olimpia megrendezésével kapcsolatban is derűlátó:

- Amikor először hallottam erről azt gondoltam, ez is csak a rózsaszínű álmok egyike, de egyre több információm lett, és ma már egyre inkább úgy látom, befutók is lehetünk. Több, az olimpiával foglalkozó esélylatolgatást is olvastam, ahol szakértők véleménye szerint az Agenda 2020, vagyis az olcsó, több helyszínes olimpiai program a mi malmunkra hajthatja a vizet. Örülnék neki, ha Budapest befutó lenne, mert egyrészt sportkedvelő ember vagyok, másrészt az építkezések továbbra is lendületben tarthatnák az építőipart, ami jó néhány új munkahelyet is jelentene.

Néha meg kell erőszakolniuk magukat a sportorvosoknak

- Ha valaki ezt komolyan csinálja, akkor nagyon nehéz a feladat, s komoly dilemmákkal is szembesülünk. Egy jó sportorvos olyan, mint egy jó háziorvos, vagyis minden betegséget fel kell tudnia ismerni és oda irányítania a sportolót, ahol a betegségével a legmagasabb szinten foglalkoznak. Általános orvosi műveltséggel kell rendelkeznie, nem csak sebészeti beavatkozás létezik. Sokan azt gondolják, hogy csak sérüléskor lép közbe a sportorvos, közben lehetnek nőgyógyászati, urológiai, neurológiai gondjai is a sportolónak. Például ha egy olimpia előtt egy-két nappal történik valami, akár egy gyomorrontás vagy egy sérülés, akkor a sportorvosnak el kell tudnia dönteni, beengedje-e a ringbe, uszodába, vagy tiltsa el. Ha eltiltom, valószínű egy életre pszichés törést okoz, hiszen lehet, hogy az utolsó esélye volt. De ha engedem versenyezni, lehet, hogy úgy rásérül, hogy soha többet nem tud sportolni. Ilyenkor a sportorvosnak meg kell erőszakolnia magát és a józan eszére kell hallgatnia. Ebben az esetben nincs idő hosszabb pihenőre, úgy kell összerakni, hogy működjön, ez rendkívül nehéz, de éppen ezért szép feladat. Bármi baj van, nekem ki kell találnom, hogy abban a pár napban mit hogyan kezeljek rajta, hogy az állóképessége és az ereje is megmaradjon.

Szerinte legfeljebb száz versenyzőnk lesz Rióban

- Óriási bravúr, hogy a női vízilabdások az Európa-bajnokság megnyerésével kvótát szereztek, mellettük a férfiaknak is megvan az esélyük, hogy kijussanak. Az viszont nagyon szomorú, hogy kézilabdában, vívásban, birkózásban és ökölvívásban szerényen állunk. A nagy esélyes Berki Krisztián sérülés miatt lépett vissza, ezek a dolgok nagyon megnehezítik a magyar csapat akkreditációját. A 2012-es londoni olimpiai játékokon 152 fő képviseltette magát. Most a Magyar Olimpiai Bizottság 100-110 közé teszi a magyar kvótákat, én inkább úgy látom, 90-100 lesz ez a szám - vélekedett Kollár Lajos.

Praxisából minderre iskolapélda Mórádi Zsolt esete. A sportoló nyolcadik kick-box világbajnoki döntőjére készült, amikor megsérült.

- Kedden részleges vádliizom-szakadást szenvedett. Pénteken felhívott az edzője, hogy vasárnap reggel a fél 9-es géppel megy Londonba, kedden válogatott mérkőzése lesz, győzelme esetén pedig szombaton meg kell védenie a világbajnoki címét. Az amerikaiak már évek óta fenik a fogukat, hogy legyőzzék a fiút. Lejött Pécsre, másfél napos programot állítottam össze neki, ultrahang, lézer, fagyszauna, gyógytorna, vízi torna. Vasárnap elutazott, kedden bekerült a döntőbe és szombaton megvédte a világbajnoki címét. Normál esetben ezt nem tudod megcsinálni, nem is szabad, mert az utolsó tartalékokat csavartuk ki belőle.

- Vagy itt van Berecz Zsombor vitorlázó, aki második magyarként kvalifikált Rióba. 2014 nyarán kötöttem egy nagyon szigorú felkészülési szerződést vele, ami a legkisebb kilengés, fegyelmi vétség elkövetésnél értelmét veszítette volna. 28 éves, vagány srác, akinek korábban voltak fegyelmezetlenségei. Három éve azonban nagyon komolyan veszi a felkészülést, megnősült, van egy pici babájuk, megkomolyodott és rettentő céltudatos. Laserben versenyzett, ott 80-82 kiló az átlagos testsúly és finn dingire váltott, ahol 95-100 kilósnak kellett lennie, úgyhogy fel kellett építeni, hogy elérje azt a plusz tizenhárom-tizennégy kilót, de kondi legyen rajta és ne zsír. Ez nagyon komoly dietetikai feladat volt, de betartott mindent és tizenhat kilót szedett fel. Nagyon bízunk benne, hogy oda fog érni a dobogós helyekért folyó harcba. 

A vitorlázás nagyon közel áll a professzor szívéhez 

- Lassan hatvan éve, gyerekkorom óta vitorlázom. Először, amikor megkerestek, hogy vállaljam el az elnökséget, visszautasítottam, mert nem voltak ilyen ambícióim - lebbenti fel a fátylat egy kulisszatitokról Kollár Lajos. - Aztán a négy legnagyobb klub vezetője kért fel, mellém álltak és így elvállaltam. Nagyon komoly építőmunka kezdődött, amelynek az egyik alapja, hogy komoly energiákat fektetünk az utánpótlás nevelésre. Ennek köszönhetően az akkori fiatalokból ma már olimpiai esélyesek válhatnak. A Balaton körüli önkormányzatokkal megegyezve sikerült elérnünk, hogy a testnevelés oktatásba ma már a vitorlázás is beletartozik. Idén pályázati forrásból szeretnénk elindítani a balatonfüredi vízitelep megvalósítását, ami várhatóan 2017 tavaszára készül el, és ami egyben a 2024-es olimpia vitorlázás és nyílt vízi sportok fő helyszíne is lehet.

 

Erdélyi Bianka - Fotó: Dittrich Éva