"Van még tennivalóm, bőven"

2008. október 31. péntek 20:01

- Mikor döntötte el, hogy a távközlésben fog dolgozni?
- Alapvetően tanárnak készültem, ezért is végeztem műszaki tanárként Pécsett a nagy Pollackon. Mivel a lehetőségeim korlátozottak voltak, kezdetben álláskeresési trénerként kerestem a kenyeremet a megyei munkaügyi központban. Teljesen véletlenül kerültem a telekommunikációs szakmába, hiszen pusztán azért jelentkeztem egy értékesítői állásra, hogy a teljesítményem függvényében teremthessem meg anyagi biztonságomat, ne pedig a munkával töltött éveim száma határozza meg az illetményemet, mint a közszférában. Kezdetben rádiótelefon üzletkötő voltam, s nem is számítottam rá, hogy hosszútávon ebben a szakmában fogok dolgozni.

- Mégis így történt. Miért?

- Fél év alatt vidéken én adtam el a legtöbb, az anno presztízsterméknek számító, százötven ezer forint körüli áron lévő GSM-telefont. Kemény időszak volt: sokszor család, barátok mellől, vagy éppen hétvégén mentem a leendő ügyfélhez. Teljesítményemet viszont értékelték, hiszen főállású területi képviselő lehettem a Westel 900-nál. Ebben a munkakörben délnyugat-magyarországi partnereinket látogattam, tréningeket tartottam nekik, segítettem a napi problémáik megoldásában.

- Ezután egyenes út vezetett a pécsi üzlet vezetői posztjához, az ezredforduló környékén pedig a régióvezetői kinevezésig. Közben az Év Menedzserének is megválasztották. Mi az, ami most is előbbre viszi?
- Tény, hogy a piac telített abban az értelemben, hogy már mindenkinek van mobiltelefonja. Azonban az előfizetők fele tartozik csak a T-Mobile-hoz, tehát folyamatosan igyekszünk alakítani a szolgáltatásainkat és ügyfeleink kiszolgálásának minőségét az arány növelése érdekében. Ezek a küzdelmek, valamint hogy a technika vívmányait felhasználva szinte hónapról hónapra vannak újdonságok a teljes telekommunikációs piacon, sok izgalmat tartogatnak. Manapság nem is a szűken vett mobilhang piacon veszünk ugyanis részt, hiszen szolgáltatásaink között van a mobil internet, a mobil televízió, s újabban a vezetékes T-Home tv adás szolgáltatás is fellendülőben van. Októberben fejeztünk be egy fejlesztést Pécsett, miáltal immár a város 80 százalékán vezetékes TV szolgáltatást is tudunk biztosítani. Akad munka, s kihívás tehát bőven.

- Egy multinál dolgozó vezetőnek azért csak van szabadideje is...
- Hét közben gyakorlatilag semmi, a barátaimmal is egy-egy pesti autóút alatt tudok csak szinte beszélgetni - arra azonban ügyelek, hogy a hétvégéim szabadok legyenek. Kétszer-háromszor egy évben el tudok utazni - főként Európa egyik-másik országába: síelni mindig elmegyek, de a nyári pihenő alatt is jobban vonz az aktív kikapcsolódás, mint a hagyományos értelemben vett üdülés.

- Ha mégis úgy hozná a sors, hogy nem a telekommunikációban dolgozna, mivel foglalkozna?
- A kávékülönlegességek világa mindig elvarázsol, s nemrégiben el is végeztem egy barista tanfolyamot, hogy a kávékészítés tudományát valamilyen szinten elsajátítsam. Ha egyszer már nem a távközlésben lennék érdekelt, nagy valószínűséggel saját kávézómban készíteném el a lehető legkülönlegesebb feketéket. Mindez egyelőre csak hosszú távú terv, hiszen úgy gondolom, jó ideig tartogat még újdonságokat a mostani munkám.

Korb Zoltán