Vádemelés tizenhat évvel a pécsi gyilkosság elkövetése után

2014. szeptember 30. kedd 09:40

Vannak bravúros, gyors és látványos sikereket hozó nyomozások és rendőrségi akciók, ám előfordul az is, hogy évek évtizedek telnek el, míg a bűnnel gyanúsított a bírái elé kerül. Ez történik most is, amikor a Baranya Megyei Főügyészség vádat emel azzal a férfival szemben, aki még 1998-ban ölte meg egyik üzlettársát.

A vádlott és a későbbi sértett között üzleti elszámolás miatt haragos viszony alakult ki. A sértett a vádlottat tartozása miatt többször megfenyegette, ezért a vádlott elhatározta, hogy leszámol haragosával. A vádlott társával - aki testőrként dolgozott neki - 1998. január 21-én a sértettet Pécs határába csalták, ahol közöttük ismét vita alakult ki.

A vádlott testőre ököllel több alkalommal megütötte a sértettet, aki erre késsel fenyegette meg őket. A testőr ekkor elővette a vádlott pisztolyát, majd azzal figyelmeztető lövést adott le a sértett felé a földre. Ezzel párhuzamosan a vádlott a gépkocsijából magához vett egy csákánynyelet, majd azzal ütlegelni kezdte a sértettet.

Az áldozat fejét legalább tizenhat ütés érte, melynek következtében a földre került. A támadói ezt követően az út mentén egy lejtős részen legurították, ahol a vádlott a nála lévő késsel további tizenkilenc alkalommal szúrta meg a már magatehetetlen földön fekvő férfit. Az áldozat a szúrások és az ütések következtében meghalt.

A vádlott társát a bűncselekmény elkövetése után kilenc nappal elfogták, őt a bíróság 1999-ben elítélte. A vádlott közvetlenül a bűncselekménye elkövetése után külföldre szökött, akit a vele szemben kibocsátott elfogatóparancs alapján 2012-ben Angliában elfogtak, majd Magyarországra hozták.

A vádlott cselekménye különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének a
megállapítására alkalmas, mely bűncselekményt a törvényhozó többek között életfogytig tartó szabadságvesztés büntetéssel is rendel büntetni.