Vádat emeltek egy baranyai polgármester ellen - sikkasztott is az ügyészség szerint

2016. február 10. szerda 09:25

Vádat emeltek egy baranyai polgármester ellen - sikkasztott is az ügyészség szerint

Többek között jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat egy dél-baranyai falu polgármestere ellen a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség. Öt évet is kaphat, ha beigazolódik a bűnössége. 

A vádhatóság közlése szerint a férfi 2011 óta polgármestere az egyik dél-baranyai falunak (hogy pontosan melyik községről van szó, azt nem tették közzé, az érintett személyiségi jogai miatt pedig mi sem tehetjük ezt meg).

A község önkormányzata 2011-ben több pályázatot is benyújtott különböző minisztériumokhoz.
A Nemzeti Erőforrás Minisztériumától 17 millió forint támogatást igényeltek, a község alsó tagozatos iskolájának újraindítása címén. A támogatási szerződés megkötését követően a polgármester megállapodott a másodrendű vádlott által vezetett gazdasági társasággal a kivitelezési munkák elvégzésére. A megállapodás megkötésekor a gazdasági társaság nem létezett, azt utólagosan hozták létre azért, hogy valótlan tartalmú számlákat tudjanak kiállítani.

A másodrendű vádlott cége nevében csaknem négymillió forint összegben állított ki számlát, emellett a polgármester egy másik kft-től is beszerzett 3,6 millió forint kifizetéséről szóló számlát, amelyek szerint a cégek az iskola felújításában részt vettek, ott munkálatokat végeztek.

A polgármester a számlákat a minisztériumhoz benyújtotta, ahonnan támogatásként 7,6 millió forintot kifizettek.

A bizonylatok azonban fiktívek voltak, ugyanis a munkákat már korábban más cégek elvégezték, ami után az önkormányzat már akkor is igénybe vett állami támogatást.

A polgármester ezen felül a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával is kötött szerződést a kistérségi startmunka mintaprogramban való részvételről. Ezen pályázattal kapcsolatban a polgármester szintén benyújtott a másodrendű vádlott által kiállított valótlan tartalmú számlákat, mely alapján jogosulatlanul vettek igénybe 7,8 millió forint támogatást.

A pályázatokon kívül a polgármester mintegy 5 millió forintot vett fel az önkormányzattól, a pénz felhasználását szintén a másodrendű vádlott cége által kiállított valótlan tartalmú számlákat helyezte az önkormányzat könyvelésébe. Ezek a számlák földmunkákról, építési tevékenységről szóltak, ezeket azonban nem végezték el.

A polgármester által elkövetett bűncselekmények, többek között a költségvetési csalás, sikkasztás, okirathamisítás bűntettének a megállapítására alkalmas. A bűncselekményekben a vádiratban szereplő további három vádlott bűnsegédként vett részt.

A bűncselekmények közül a legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztés.

Forrás: Baranya Megyei Főügyészség