Vádat emeltek a siklósi önkormányzat egyik cégének volt vezetője ellen

2017. április 28. péntek 08:58

Vádat emeltek a siklósi önkormányzat egyik cégének volt vezetője ellen

A Siklósi Járási Ügyészség többrendbeli csalás bűntette és további bűncselekmények miatt emelt vádat a Siklósi Önkormányzat egyik szolgáltató társaságának volt ügyvezetője ellen. 

A társaságot Siklós Város Önkormányzata hozta létre a város távhő -és melegvíz-szolgáltatásának biztosítására. A kft. ügyvezetője 2009. évtől a vádlott lett.
A kft. pénzkezelésére a szervezet vezetője volt jogosult, a pénztárból kifizetéseket előzetes utalványozás után a pénztáros teljesített.

A cég ügyvezetője 2010. évtől kezdődően elhatározta, hogy jogosulatlanul vesz fel a kft. pénztárából költségtérítési címen különböző összegeket. A cégvezető a pénztárost utasította, hogy „hivatali, üzleti utazás költségtérítés" címén kiküldetési rendelvényt állítson ki a nevére, majd a rendelvényt a vádlott aláírta, és az utalványon szereplő összeget a pénztárból felvette.

Ténylegesen a vádlottnál ilyen költségek nem merültek fel, a kiküldetésben szereplő utazások nem történtek meg. A vádlott 2010-2013. között 57 alkalommal, összesen 1,7 millió Forintot vett fel jogosulatlanul a kft-től. A kft. ügyvezetőjének a jutalmazása a tulajdonos önkormányzat hatáskörébe tartozott.

2009. és 2010. év között a kft. ügyvezetőjének vonatkozásában céprémium kitűzésére, prémiumfeladatok meghatározására az önkormányzat részéről nem került sor, ezért a kft. éves beszámolója során az önkormányzat prémiumot nem állapított meg az ügyvezetőnek. A vádlott ennek ellenére az éves beszámolókat követően saját maga számára prémiumot írt ki, amelyet kifizettetett.

2009. és 2013. között a vádlott összesen 2.520.000 forintot vett fel jogosulatlanul prémium címén. A vádlott mint a távhő vállalat ügyvezetője 2009. évtől kezdődően gazdasági kapcsolatban állt a másodrendű vádlott cégével. A két vádlott megállapodott abban, hogy a másodrendű vádlott, a cége nevében valótlan tartalmú számlákat állít ki az önkormányzat cége felé, melyet az elsőrendű vádlott a cége nevében kifizet a másodrendű vádlottnak.

Három év alatt összesen 120 darab valótlan tartalmú számla került kiállításra a II.r. vádlott cége által, mellyel összesen közel 22 millió forint kárt okoztak az I.r. vádlott által vezetett társaságnak. A vádlottak cselekményei többrendbeli csalás bűntettének a megállapítására alkalmasak, melyek közül a legsúlyosabb büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés.

Forrás: Baranya Megyei Főügyészség